Blog: Peter Pals

Wat gaat u doen met spaarvarkens in de familie?

11 Februari 2017 - Peter Pals - 4 reacties

Bijna direct na het intreden van de economische crisis in 2008 zijn wij met zijn allen onze spaarvarkens verder gaan vullen. Nederlandse huishoudens hebben momenteel ongeveer 340 miljard euro aan spaargeld uitstaan bij in Nederland gevestigde banken, zo meldde De Nederlandse Bank begin februari.

In 2016 is de stand van het spaargeld met 5,3 miljard euro gestegen. Huishoudens hebben het afgelopen jaar netto voor 1,8 miljard gespaard. Het restant van de stijging van het spaargeld werd veroorzaakt door de bijgeschreven rente.

De crisis en aansluitend allerlei andere ontwikkelingen hebben de evenwichten in de wereld verstoord en in ieder geval ook die op het financiële vlak. Financiële onzekerheid maakt iedereen bang en er wordt minder uitgegeven, meer gespaard waardoor bedrijven minder hard groeien. Op zich is dit bekende koek. Apart vind ik het wel, dat de huidige lage spaarrente daar kennelijk weinig invloed op heeft.

Komende jaren neemt kapitaalbehoefte toe.

Als we de belangrijkste ontwikkelingen in de land- en tuinbouw op een rij zetten zien we zaken als grote vraag naar goede grond, schaalvergroting en meer prijsfluctuaties. Wat misschien wel het meest opvalt, is dat tweederde van de bedrijfshoofden in de categorie ‘zeer ervaren’ valt omdat ze boven de 50 jaar zijn. Het geheel opgeteld leidt tot de conclusie dat de komende jaren een verder toenemende kapitaalsbehoefte ontstaat, die wij eerder becijferden op 30 miljard. In de dagelijkse praktijk spreek ik met ondernemers die direct op hun eigen bedrijf te maken hebben met deze zaken. Echte ondernemers dus, die ‘doorgaan waar anderen stoppen’. Zij gaan gestaag door met groeien en ontwikkelen waarvoor kapitaal nodig is.

Het is de vraag waar dat kapitaal vandaan gaat komen. Veruit het grootste deel komt uit eigen spaarmiddelen en van de banken. Maar de laatste jaren zien we ook dat die laatste categorie niet meer 100 procent daarvoor wil gaan en meer eigen inbreng en/of die van andere geldverstrekkers verwacht.

In vroeger tijden leenden ondernemers dan vaak van ouders, ooms en tantes of andere goede bekenden die de beschikking hadden over de nodige euro’s. Op de een of andere manier is dat niet meer van deze tijd. Dat is natuurlijk een gemiste kans want alle ooms en tantes bij elkaar, de samenleving ofwel ‘the crowd’ zit met overvolle spaarvarkens. Varkens met een negatieve voederconversie, ze worden immers steeds magerder omdat de rentevergoeding momenteel lager ligt dan de inflatie.

Spaarvarkens met een negatieve voederconversie

De vraag naar kapitaal en de lage spaarrente duwt de samenleving meer en meer richting crowdfunding. In totaal haalden Nederlandse ondernemers in 2016 zo’n 170 miljoen euro op via crowdfunding, een alternatieve vorm van financiering waarbij geldschieters direct contact hebben met een onderneming. Hoewel dit macro economisch nog heel weinig voorstelt, mogen we ons tegelijkertijd wel realiseren dat het wel steeds sneller groeit. Namelijk van 14 miljoen in 2012 tot de genoemde 170 miljoen euro in 2016.

Er zijn succesvolle zaken gerealiseerd maar in het grote geheel krijgt crowdfunding nog weinig voeten aan de grond in de agrarische sector. Dat is een gemiste kans voor iedereen. Dus… Wat gaat u doen met de spaarvarkens in de familie of verder weg in ‘the crowd’?

Peter Pals

Peter Pals is ondernemer bij Farmers Funding & Advies en groeide op op een boerderij. Vanuit zijn boerenhart heeft hij besloten een onderneming op te bouwen voor bedrijfskundige, financiële - en fiscale advisering van agrarisch ondernemers.

Meer over

Peter Pals
Reacties
4 reacties
rabo 11 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10873373/Wat-gaat-u-doen-met-spaarvarkens-in-de-familie?]Wat gaat u doen met spaarvarkens in de familie?[/url]
nog meer bemoeials op het erf.
daar staan we op te wachten.
Paysanne 11 Februari 2017
Als het lucratief was deden de banken het maar al te graag.
Ae 11 Februari 2017
Waarom zo moeilijk doen..betaal gewoon een goede huurprijs voor grond en dan heb je grond zonder allemaal afsluitprovies! ! Vroeger lease melk 20 vent per liter..X .....ltr per koe x2,3koeien per hectare.= .......nieuwe huurprijs grond..
Dan mag je een gewas oogsten mest aanwenden en melken...maar dan is het wat je wilt...liever getrouwd met een bank of een fonds of vrije ondernemer..
Wat is uw keuze??
jan veltkamp 13 Februari 2017
Er wordt meer gespaard. Dat is vaak helemaal niet vrijwillig. Denk aan al het opgespaarde pensioengeld. Daarom ben ik tegen verplichte pensioen opbouw. Als je het geld aan de mensen geeft wordt het direkt uitgegeven (en verdient de volgende er dus ook snel weer aan) maar als het in pensioenfondsen gaat dan duurt het heel lang voordat die het uitgeven en dan is het ook nog vaak in het buitenland. M.a.w pensioenfondsen zijn funest voor het herstel van de economie.
kalf 14 Februari 2017
In ieder geval niet in Nederland investeren.Nederland is alleen voor hele grote buitenlandse bedrijven interessant.Die hebben hier een belastingparadijs,gewone ondernemers hebben hier gewoon geen toekomst.Iedereen heeft wat te zeggen over je bedrijf behalve de eigenaar zelf.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Peter Pals

Boeren vraagt veel van boeren in turbulente tijd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden