Brusselse ramingen bekend

Het wordt economisch veel beter....in 2016

4 November 2014 - Edin Mujagic

De begin deze maand aangetreden nieuwe Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie (EU), is vandaag meteen met de nieuwste ramingen voor onder meer economische groei en werkloosheid in de EU en de eurolanden gekomen.

En het is geen fijn document. De economische groei blijft zwak en komt dit jaar in de eurozone uit op slechts 0,8 procent. Dat is aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld de groei van de Amerikaanse economie. Volgend jaar trekt het allemaal wat aan, verwacht Brussel maar de groei zal met 1,1 procent niet bepaald iets zijn om uitbundig feest te vieren. Pas in 2016 komt de eurozone in de buurt van wat we normale economische ontwikkeling kunnen noemen. In dat jaar zal de economie, volgens Europese Commissie, met 1,7 procent groeien.

De werkloosheid, die in de eurolanden sinds het begin van de crisis behoorlijk is gestegen, zal naar verwachting zakken van 11,6 procent nu naar 10,5 procent in 2016. De stijging van de werkloosheid sinds 2009 is vooral onder de jongeren schrikbarend, in sommige eurolanden bedraagt die ruim 50 procent. Let op: dat betekent níet dat meer dan de helft van alle jongeren in zo een land werkloos is, alleen dat meer dan de helft van alle jongelui die een baan zoeken, geen werk heeft. Wie bijvoorbeeld op school zit, is niet op zoek naar een baan en dus ook niet werkloos.

In Nederland trekt de economische groei, in het scenario van de Europese Commissie, van 0,9 procent dit jaar naar iets minder dan het dubbele ervan, namelijk 1,7 procent in 2016. De werkloosheid neemt maar mondjesmaat af, die zakt van 6,9 naar 6,7 procent.  Op dit gebied scoort Nederland overigens, net zoals nu, veel beter dan bijna alle andere eurolanden.

Wat de economie van de EU onder meer een krachtig impuls moet geven zijn structurele hervormingen, lees hervormingen op het gebied van arbeidsmarkt maar ook de werking van de markt. Nu nog gelden in veel landen en veel sectoren allerlei nationale regels die zo de groei afremmen.

Afgaand uit de ervaringen van de afgelopen jaren en het gebrek aan bereidheid van met name grote landen, zoals Frankrijk, om hun economieën te hervormen, zou het niet verbazen als de bijdrage aan economische groei uit doe hoek zwaar tegenvalt tegen 2016.

300

miljard

euro aan extra investeringen wil de Europese Unie.

Een ander impuls moet komen uit 300 miljard euro aan investeringen die de EU, samen met de lidstaten, wil doen. Wat echter onduidelijk blijft is waar de EU en de EU-landen dat enorme bedrag vandaan moeten halen, gezien het feit dat de staatsschulden (zeer) hoog zijn en begrotingstekorten in bijna alle EU-landen ver boven de EU-norm liggen. Met andere woorden: de EU is blut maar er wordt gewoon gerekend met 300 miljard aan extra investeringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden