Subtiele oorwassing voor Parijs

Duitse economische raad deelt klappen uit

12 November 2014 - Edin Mujagic

De vijfkoppige raad die de Duitse regering adviseert over economie, de Sachsverständigenrat, zegt in zijn jaarlijkse rapport dat vandaag is uitgekomen dat de Duitse economie volgend jaar met 1 procent zal groeien.

Daarmee is de Raad veel somberder dan de Duitse regering of het Internationaal Monetair Fonds. De regering in Berlijn rekent met een economische groei van 1,3 procent in 2015 terwijl het Internationaal Monetair Fonds zelfs 1,5 procent voorspelt. De verwachting van de Sachsverständigenrat is meer in de lijn met de raming van de Europese Commissie. Die verwacht dat de Duitse economie volgend jaar met 1,1 procent aandikt.

Als de vijfkoppige Raad gelijk krijgt, zal dat slecht nieuws zijn voor de Nederlandse economie. Die is traditioneel sterk afhankelijk van het economisch reilen en zeilen bij de grote buur. Gaat het in Duitsland minder goed, dan merkt Nederland dat vrij snel. Duitsland is voor de Nederlandse export veruit de belangrijkste markt. Dat geldt ook voor de agrarische export. Per jaar verkoopt Nederland meer dan 20 miljard euro aan landbouwproducten in Duitsland. Ter vergelijking: de landbouwexport naar België, Frankrijk en Groot-Brittannië samen bedraagt circa 8 miljard euro.

Dat de groei van de Duitse economie vertraagt, wijt de Raad niet alleen aan zwakke economische ontwikkelingen elders in de eurozone en de geopolitieke spanningen, maar ook aan het beleid van de Duitse regering. Dat beleid zou het vertrouwen onder consumenten en ondernemers en op de financiële markten negatief hebben beïnvloed.

20

miljard

euro bedraagt de agri-export naar Duitsland per jaar

De Raad deelt overigens wel een sneer uit naar Frankrijk en andere eurolanden die de afgelopen maanden Duitsland beticht hebben van onverantwoord beleid en Berlijn opgeroepen hebben zich dieper in schulden te steken om meer te investeren in bijvoorbeeld infrastructuur. Daarbij zijn bedragen van 50 miljard euro genoemd.

De economische adviseurs stellen weliswaar dat er ‘enkele aanwijzingen bestaan dat overheidsinvesteringen laag zijn’ maar vermelden er wel meteen bij dat de overheid meer kan investeren door de prioriteiten waar het belastinggeld aan uit te geven, beter te rangschikken. De conclusie is, zo lijkt het, direct gericht aan Frankrijk wanneer de Raad schrijft dat om overheidsinvesteringen te verhogen ‘geen nieuwe inkomsten of nieuwe schulden nodig zijn’. Met andere woorden, de Duitse regering doet er goed aan de begroting in evenwicht te houden. Dit jaar houdt Berlijn waarschijnlijk zelfs wat geld over.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Duitsland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden