Gevolgen van vogelgriep

Uitbraak vogelgriep kan tot recessie leiden

18 November 2014 - Edin Mujagic

Het ziet er niet naar uit dat de vogelgriep die in Nederland en Groot-Brittannië vastgesteld is, zich verder zal verspreiden. Maar een verspreiding is ook niet helemaal uit te sluiten. Bovendien: volgens veel experts is een wereldwijde pandemie niet een kwestie van óf maar wannéér, zij achten de kans groot dat de wereld op termijn te maken zal krijgen met een pandemie. Dat zou grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie en in het bijzonder de Nederlandse economie. De Nederlandsche Bank (DNB) schreef enkele jaren geleden over de mogelijke gevolgen. De gevaren zijn nog steeds actueel.

Wat voor de hand ligt bij een verspreiding van vogelgriep is dat de medische kosten zullen stijgen. Ziekenhuizen krijgen namelijk veel mensen over de vloer met die de griep of griepsymptomen vertonen en dat kost geld. De ziekenhuizen berekenen die kosten uiteindelijk door aan zorgverzekeraars die op hun beurt, zeker als de kosten groot worden, hun premies zullen verhogen.

Om de kans om de griep op te lopen te minimaliseren gaat de consument ook  minder winkelen. Dat zou tot fors lagere omzet bij de winkeliers zorgen en de economie als geheel zou een klap krijgen omdat consumptie erg belangrijk is voor economische groei. Vooral het bezoek aan bioscoop, café en het uitgaan in het algemeen zou relatief hard geraakt worden. Grote evenementen zoals concerten zouden waarschijnlijk verboden worden door de overheid om de kans om verdere verspreiding van het virus te minimaliseren.

Merk op dat de supermarkten juist de vraag naar bijvoorbeeld groente en fruit kunnen zien stijgen wanneer de consument minder vaak uit gaat eten. Daardoor zou het zomaar kunnen dat er meer vraag komt naar de landbouwproducten.

30

procent

ziekteveruim mogelijk bij een mondiale pandemie

De consument is echter vaak ook een werknemer en het is te verwachten dat het ziekteverzuim behoorlijk kan worden. Niet alleen omdat diegene die ziek is, niet naar zijn werk kan maar ook doordat mensen die niet besmet zijn, zich ziek melden om niet besmet te raken of om zieke gezinsleden te verzorgen. Bij echte pandemie zou 25 tot 30 procent van de werknemers thuis kunnen blijven.

Fabrieken die minder draaien, winkeliers die hun omzet zien dalen en dus minder bestellingen bij de groothandel plaatsen, dat allemaal zou een stevige klap voor de transportsector zijn. Niet alleen nationaal maar ook internationaal, want bij een wereldwijde pandemie is het zo goed als zeker dat de internationale handel veel schade zou oplopen.

Nederland is een zeer open economie, wat betekent dat het land veel handelt met andere landen. Dat is de reden waarom de nadelige economische effecten in Nederland relatief groot zouden zijn. Zelfs in goede economische tijden zou dat tot een recessie kunnen leiden. De komende jaren zou een recessie bij een verspreiding van de vogelgriep vrijwel zeker zijn, gezien de lage vooruitzichten voor economische groei.

Ook al verspreidt de vogelgriep zich in Nederland en Groot-Brittannië nu niet, de kans op een uitbraak ervan de komende jaren in Europa en de wereld is zeker niet te verwaarlozen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

vogelgriep
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden