Duitse export naar Rusland stokt

Russische sancties eerder strenger dan milder

19 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Duitse export naar Rusland is sinds het begin van dit jaar met ruim 16 procent gedaald. Dat ligt uiteraard aan de sancties die de Europese Unie tegen Rusland ingesteld heeft en de Russische sancties tegen de EU-landen. Anton Börner, voorzitter van de Duitse vereniging van exporteurs BGA, ziet de sancties nog een lange tijd blijven staan. “Ik verwacht eerder dat de sancties nog strenger worden” zei hij eerder vandaag.

Dat zal naar verwachting ertoe leiden dat de Duitse export naar Rusland ook in 2015 fors zal dalen. BGA ziet de totale export van Duitsland overigens met 5 procent groeien vooral omdat de wereldeconomie volgens Börner zich goed ontwikkelt. Dat valt echter nog te bezien, nu ook steeds duidelijkere tekenen komen dat de economie van China ook afkoelt.

De genoemde sancties raken niet alleen exporteurs in zowel de EU als Rusland zelf, ook de Russische banken behoren tot de slachtoffers.

84

procent

minder winst verwachten analisten voor een van de grootste Russische banken

Die zijn uiterst kwestbaar omdat ze de afgelopen decennia, sinds de val van de Ijzeren Gordijn, sterk afhankelijk zijn geworden van de Westerse financiële markten. Zij lenen veel geld in Europa en de Verenigde Staten en lenen een deel van dat geld uit aan Russische bedrijven. Door de sancties is het voor die banken ondertussen haast onmogelijk oude leningen door te rollen en is de geldkraan naar de Russische bedrijven voor een belangrijk deel dichtgedraaid.

Mede daardoor is de economische groei bijna volledig verdampt en dat op zijn beurt vergroot de problemen bij de Russische banken omdat steeds meer bedrijven uit dat land hun oude schulden niet kunnen terugbetalen. De op één na grootste Russische bank, VTB, maakt morgen zijn jaarcijfers bekend en analisten verwachten dat de winst 84 procent lager zal zijn dan vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden