Olieprijs blijft laag

Saoedi-Arabië treedt niet op tegen lage olieprijs

26 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Gisteren schreven we dat de enige manier waarop de olieprijs de komende tijd kan stijgen, is als de belangrijke olieproducerende landen besluiten hun productie te verlagen. Daardoor zou de verhouding tussen de vraag naar olie en het anbod ervan veranderen. Olie zou schaarser worden en daardoor duurder.

40

procent

van de olieproductie in de wereld komt uit de
OPEC-landen

Als op één na de grootste olieproducent ter wereld en de grootste olieproducent van de OPEC-landen (vereniging van een aantal olieproducerende landen), is de houding van Saoedi-Arabië in dat opzicht cruciaal. Korto door de bocht geldt dat als Saoedi’s iets niet willen met de olieproductie, dat ook niet zal gebeuren.

Nog voordat de OPEC-landen begonnen zijn aan hun vergadering, morgen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, zegt vandaag de Saoedische olieminister Ali Al-Naimi dat zijn land niets ziet in een lagere productie.

Andere OPEC-landen, vooral Iran en Venezuela, willen juist wél dat olieproductie omlaag gaat. Daar zorgt de lage olieprijs namelijk voor economische en sociale chaos inmiddels. De inflatie is bijvoorbeeld hard op weg naar 100 procent. De lage olieprijs doet ook behoorlijk veel pijn in landen die geen lid zijn van de OPEC-groep, zoals Rusland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden