Spanje stemt, euro beeft

Na een lange tijd weer goed nieuws voor de euro

23 Maart 2015 - Edin Mujagic

Zoals we vorige week schreven, vonden er zondag regionale verkiezingen in de grootste Spaanse regio, Andalusië, plaats. De uitslag van de verkiezingen zou een indicator kunnen zijn voor de uitslag van de andere regionale verkiezingen de komende maanden maar vooral voor de landelijke verkiezingen in november dit jaar. Dé vraag was en is of er ook in Spanje, net als in Griekenland, een partij aan de macht zal komen die ervoor zal zorgen dat de spanningen tussen eurolanden toenemen. Prodemos is zo een partij. In de verschillende polls scoort die partij erg goed.

Dat polls en verkiezingen twee verschillende zaken zijn, bleek gisteren weer eens. Hoewel Prodemos zoals genoemd in de peilingen goed scoort, kreeg de partij in Andalusië iets minder dan 15 procent van de stemmen. Daarmee krijgt de partij 15 van de 109 zetels in het parlement van Andalusië. De socialisten, die al decennialang de regio besturen, zijn de winnaars met 47 zetels.

De verkiezingen in Andalusië waren belangrijk niet alleen omdat Andalusië de grootste Spaanse regio is, maar ook omdat de werkloosheid er hoger is dan de werkloosheid in Griekenland. De Griekse partij Syriza won daar dankzij de hoge werkloosheid; veel Grieken verloren daardoor hun vertrouwen in de traditionele partijen en kruisten Syriza aan in het stemhokje.

In reactie op een relatief magere score van euro-kritische partijen, klimt EUR/USD iets na weken van daling.

De komende weken en maanden staan er nog 14 regionale verkiezingen op de agenda, net als de gemeentelijke verkiezingen. Het is te verwachten dat bij elke stembusgang de koers van de euro erop kan reageren, zeker als Prodemos beter scoort dan wordt verwacht. Daardoor zouden beleggers namelijk kunnen verwachten dat Prodemos bij de landelijke verkiezingen veel stemmen zal krijgen waardoor nieuwe spanningen in de eurozone te verwachten zijn. Die spanningen zouden veel groter en ernstiger zijn dan de recente spanningen met Griekenland; de Spaanse economie en Spanje zijn veel groter en belangrijker voor de eurozone dan Griekenland en de Griekse economie.

De koers van EUR/USD klom vandaag ruim boven 1,08, mede in reactie op de slechter dan verwachte score voor Prodemos.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden