Shutterstock

Nieuws Brexit

Oud-minister waarschuwt May voor volksopstand

7 Oktober 2018 - Redactie Boerenbusiness

Owen Paterson, de Britse oud-minister van Milieu, waarschuwt premier Theresa May voor gevaarlijke consequenties wanneer ze haar plannen voor de brexit erdoor drukt. Zo liet Paterson aan Business Insider weten.

Paterson, die campagne voert voor een harde brexit, zei tegen Business Insider dat het Chequers-plan van May om uit de Europese Unie (EU) te stappen het publieke vertrouwen in rechtbanken, media en commerciële instellingen ondermijnt.

Hij sluit maatschappelijke onrust niet uit als haar plan geïmplementeerd wordt. "Er zal een golf van protesten door de samenleving gaan, en al helemaal met de moderne communicatiemiddelen. Mensen zullen écht boos zijn." Op de vraag of er ook maatschappelijke onrust komt, zei hij: "Ik weet niet hoe mensen het oppikken, maar het wordt een schokkende desillusie. Het kan heel gevaarlijk worden."

Het plan voorziet erin dat het Verenigd Koninkrijk (VK) onderdeel blijft van de interne Europese markt voor goederen, maar niet meer meedoet aan het vrije verkeer van personen, diensten en kapitaal. Een 'zachte brexit'. De oud-minister voor Noord-Ierse Zaken uitte zijn waarschuwing op de conferentie van de Conservatieve Partij, waar hij een leidende rol speelt in het verzet tegen de plannen van de premier.

Het kan weleens heel gevaarlijk gaan worden

- Owen Paterson

Zelfstandig akkoorden sluiten
De oud-minister zei daarbij dat om en nabij 80 Conservatieve parlementsleden tegen het plan zullen stemmen. Velen geloven dat het VK met het Chequers-plan te nauw verbonden blijft met de EU. Volgens hen zou het VK op die wijze niet zelfstandig handelsakkoorden kunnen sluiten met andere landen.

"Het is waanzin om dit na te streven", zei Paterson. Volgens hem hebben Britse functionarissen de implementatie van cruciale delen van het plan nog niet goed uitgewerkt, zoals het voorgestelde nieuwe btw-stelsel. Het voorgestelde 'algemeen reglement' met de EU zou het Verenigd Koninkrijk voorts hinderen in het maken van eigen wetgeving.

"We kozen er tezamen voor om uit de EU te stappen. We kozen er tevens voor de interne markt, de douane-unie en het Europees Hof van Justitie te verlaten. Als je met die algemeen reglement-nonsens begint, maak je dat niet waar", aldus Paterson in zijn toespraak.

Ierse grenskwestie
May benadrukte vervolgens echter wel dat het plan een compromis is om enerzijds de Ierse grenskwestie op te lossen en anderzijds om het plan in zijn geheel door het parlement te loodsen (met steun van de gehele partij).

Echter, dat zal wel moeilijk worden, want de oppositie tegen haar plan is ongemeen fel. Haar partijgenoten praten daarnaast al weken openlijk over haar afzetting

Lees meer op Business Insider:
Britten overwegen de grenzen met de EU open te houden.
Met brexit ruilen we een sterrendiner in voor een zakje chips
10 redenen waarom startups falen

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden