Doel: roebel sterker maken

Russische centrale bank verhoogt de rente fors

16 December 2014 - Edin Mujagic

De Russische economie zit in de hoek waar harde klappen vallen. Sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten raken die economie hard, net als de lage olieprijs maar ook de zwakke roebel. Die is de afgelopen maanden met ongeveer 40 procent in waarde gedaald.

Die zwakke munt zorgt er bijvoorbeeld voor dat de Russische import fors duurder uitvalt, in roebels uitgedrukt. De Russische centrale bank heeft afgelopen maanden van alles geprobeerd om de vrije val van de roebel te stoppen. De bank heeft ruim 80 miljard dollar (circa 65 miljard euro) gespendeerd aan dat doel. Zij heeft op de markt roebels gekocht en dollars verkocht. Op die manier hoopte ze de roebel duurder te maken. Dat is echter niet gelukt omdat het aanbod van roebels de vraag bleef overtreffen. De bank heeft ook de officiële rente een paar keer verhoogd. Een hogere rente maakt de roebel interessant omdat het rendement erop stijgt. Ook dat mocht echter niet baten.

Gisteren avond greep de Russische centrale bank nog een keer naar het rentewapen. Alleen verhoogde de bank de rente nu fors, van 10,5 naar 17 procent. Dát miste zijn uitwerking niet. De roebel werd meteen bijna 11 procent duurder ten opzichte van de dollar.

17,0

procent

is de officiële rente in Rusland nu, 6,5 procentpunt hoger dan gisteren

Er is echter een reden waarom de centrale bank deze wanhoopspoging als laatste redmiddel inzet. Hoewel zo een forse renteverhoging de eigen munt inderdaad aantrekkelijker maakt, zorgt die hoge rente er natuurlijk ook voor dat bedrijven hun rentelasten zien stijgen, net als huishoudens die bijvoorbeeld een hypotheeklening met een variabele rente hebben. Deze renteverhoging mag dan de roebel sterker maken, maar het is nu zeker dat de Russische economie in 2015 een diepe recessie mee zal maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Ruslandroebel
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden