ECB stelt markten teleur

Langetermijnrente onder neerwaartse druk

3 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) besloot gisteren de rente ongewijzigd te laten op 0,05 procent en ook geen nieuwe maatregelen te nemen. Op de financiële markten was het vooral de vraag of de bank het zogeheten quantitative easing-beleid (QE) in gang zal zetten, dat wil zeggen of de ECB op grote schaal staatsobligaties van eurolanden zal opkopen om zo de rentes in de muntunie omlaag te drukken in de hoop dat de economische groei daardoor zou toenemen.

De ECB besloot voorlopig van de QE-knop af te blijven. Dat zorgde voor enige teleurstelling onder beleggers. EUR/USD veerde iets op, van circa 1,2620 naar bijna 1,2700. Die kleine opleving was echter van korte duur, de koers zakte snel weer onder 1,2650.

De teleurstelling over het uitblijven van het QE-beleid was ook te zien op de rentemarkten. De Duitse tienjarige rente zakte iets en die van landen zoals Spanje en Italië klom iets omhoog. Nu de ECB, voorlopig, geen staatsobligaties op grote schaal gaat opkopen, zijn de Duitse Bunds iets aantrekkelijker. Beleggers zien die als een veilige haven voor het geval dat de eurocrisis escaleert. Maar veel rentedaling in de Duitse tienjarige rente (en daarmee ook de Nederlandse) is niet te verwachten. Immers, áls de eurocrisis escaleert zal de ECB waarschijnlijk wél in actie komen, bijvoorbeeld door staatsobligaties op te kopen.

De EURIBOR-rentemarkt is de vergadering van de ECB zo goed als genegeerd. Het EURIBOR 1 week tarief bleef negatief, wat nu al een maand het geval is. Hetzelfde geldt voor het twee-weekstarief.

Al met al kijken beleggers reikhalzend uit naar de ECB-vergadering in december dit jaar. Die van november lijkt weinig vuurwerk op te leveren. De kans is namelijk groot dat het een herhaling van de vergadering van deze maand wordt. Decembervergadering is echter een ander verhaal omdat dan de nieuwste voorspellingen van de ECB-economen worden gepubliceerd over economische groei en inflatie in 2015 en 2016. Mochten die voorspellingen afwijken van die in september, dan zou dat de kans op QE in de eurozone groter of kleiner kunnen maken, met alle gevolgen van dien voor de rentes en EUR/USD.

Voor een mogelijke market mover hoeven we echter niet zo lang te wachten. Volgende week woensdag worden de notulen van de laatste vergadering van de Amerikaanse Fed gepubliceerd. Afhankelijk van de inhoud kan dat vooral EUR/USD beïnvloeden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

ECB
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden