Sterke groei economie VS

Fed kan eerder beginnen met renteverhogingen

6 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Aan het begin van elke maand publiceert de Verenigde Staten de cijfers over het aantal nieuwe banen en het werkloosheidspercentage. Marktvorsers rekenden erop dat de Amerikaanse bedrijven in september 215.000 nieuwe banen gecreëerd hadden.

5,9

procent

werkloosheid is laagste sinds 2008

Dat bleken er echter 248.000 te zijn, aanzienlijk meer dan verwacht. Het werkloosheids-percentage zakte naar 5,9 procent, het laagste niveau sinds 2008. Werkloosheid is dé indicator voor de Fed; de centrale bank laat zijn besluiten afhangen van de ontwikkeling van de werkloosheid in de VS en veel minder van inflatie, zoals de Europese Centrale Bank (ECB) doet.

Deze verrassend goede cijfers zorgden er meteen onder meer voor dat EUR/USD ver onder de grens van 1,26 zakte. Beleggers achten nu de kans groter dat de Fed eerder dan verwacht zal beginnen met renteverhogingen. Dat maakt de dollar aantrekkelijker, zeker ten opzichte van de euro.

Gisteren hadden beleggers juist alle aandacht voor de ECB en uit de vergadering van het bestuur daarvan bleek nogmaals duidelijk dat de ECB het monetaire beleid juist verder wil verruimen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden