Níet op zoek naar een baan

Fed doet er alles aan de rente níet te verhogen

30 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Zoals we in onze renteupdate aangegeven hebben, wringt de Fed, de Amerikaanse centrale bank, zich in allerlei bochten om het moment waarop ze de rente moet verhogen, uit te stellen.

Zo kijkt de bank niet meer naar de gebruikelijke definitie van werkloosheid maar een andere maatstaf. Gebruikelijk is namelijk mensen als werkloos te tellen die, uiteraard, geen baan hebben én op zoek zijn naar een baan. Ben je een Amerikaan zonder baan maar ben je ook niet op zoek naar een baan, dan ben je niet werkloos.

Vorig jaar zei de Fed dat als de werkloosheid in de Verenigde Staten onder 6,5 procent zakt, de bank de officiële rente moet gaan verhogen. Op dat moment bedroeg de Amerikaanse werkloosheid nog ongeveer 8 procent. Sindsdien is de werkloosheid rap gezakt en ligt nu op 5,9 procent.

De Fed koos ervoor op werkloosheid te letten omdat de bank werkloosheid over het algemeen pas fors gaat dalen als de economie lang en breed hersteld is. Met andere woorden, de Fed dacht: als we werkloosheid gaan gebruiken, kunnen we nog heel lang de rente op 0 procent houden.

Het verliep echter anders: zoals gezegd zakte de werkloosheid in de VS rap (zie grafiek). De Fed was er als de kippen bij om voor de mate van werkloosheid in de VS ineens een andere maatstaf te kiezen, namelijk eentje waarin die Amerikanen die geen baan hebben en voorlopig ook geen baan zoeken, bijvoorbeeld omdat e denken dat de kans op het vinden van een baan gering is, tóch als werkloos worden gezien. Vorige maand ging het om bijna 700.000 Amerikanen. Dit stelt de Fed in staat om renteverhogingen uit te stellen.

Het is trouwens niet voor het eerst dat de Fed de spelregels verandert terwijl de wedstrijd nog gaande is. Uitleg daarover en de gevolgen die dat heeft gehad en nog steeds heeft op het rentebeleid van de Fed leest u deze middag op Boerenbusiness.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Fed
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden