Banken strenger en duurder

Lenen overal makkelijker, behalve in Nederland

23 Januari 2015 - Edin Mujagic - 1 reactie

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft deze week geld lenen nóg goedkoper gemaakt. Eerder is de bank al begonnen met het opkopen van leningen die banken aan bedrijven hebben verstrekt om zo het risico voor banken als ze nieuwe leningen verstrekken te reduceren.  Het goede nieuws is: er zijn signalen dat het werkt. Het slechte nieuws is dat het in andere eurolanden werkt, maar níet in Nederland.

Elk kwartaal publiceert de ECB zijn rapport ‘The euro area bank lending survey’. Vier keer per jaar vraagt de ECB ruim 100 banken uit alle eurolanden over de ontwikkelingen op het gebied van kredietverlening, zoals over de vraag naar leningen en de leenstandaarden ofwel of het, vergeleken met een kwartaal eerder, moeilijker of makkelijker is geworden een lening te krijgen bij een bank.

Zowel voor bedrijven als de huishoudens in de eurozone is het in het vierde kwartaal van vorig jaar makkelijker geworden geld te lenen bij hun bank. Daarmee zet de trend dat de banken sneller ‘ja’ zeggen op een leningaanvraag zich door, meldt het ECB-rapport. Er zijn twee belangrijke redenen waarom banken in de eurozone makkelijker kredieten verstrekken.

Van alle grote eurolanden zijn banken alleen in Nederland strenger geworden bij beoordeling van een leningaanvraag

In de eerste plaats omdat ze aangeven dat ze de vooruitzichten voor bedrijfsresultaten zonniger inschatten en de macro-economische onzekerheid in hun ogen lager is. In de tweede plaats geven de banken aan  dat de toenemende concurrentie ze ertoe dwingt sneller een leningaanvraag in te willigen.

Behalve dat het makkelijker is geworden geld te lenen, is het door dat alles ook goedkoper geworden. De banken uit Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk geven aan dat de winstmarge op een gemiddelde lening in de laatste drie maanden van vorig jaar gedaald is. De grote afwezige is….Nederland.

De leenstandarden zijn aangescherpt in Nederland, blijkt uit de antwoorden van de Nederlandse banken. Uit diezelfde antwoorden blijkt dat Nederland het enige grote euroland is waar de winstmarge op een gemiddelde lening is gestegen. Men kan dat interpreteren als dat de banken in de andere eurolanden een stuk van het voordeel door de scherp gedaalde rentes doorgeven aan hun klanten en dat dat in Nederland niet gebeurt.

De ECB trekt die conclusie niet, maar het ligt voor de hand hier een duidelijk verband tussen toenemende concurrentie en de winstmarge te zien. In de andere grote eurolanden geven banken aan dat de concurrentie toeneemt; de Nederlandse banken meldden dat de concurrentiedruk hoger noch lager is geworden.

Tegelijkertijd is de vraag naar leningen in Nederland wel gestegen. In Nederland hebben we dus te maken met een situatie waarin de vraag naar geld toeneemt maar banken minder makkelijk krediet verstrekken en als ze dat doen, het voordeel van de scherp gedaalde rentes nauwelijks doorberekenen aan hun klanten. Dit terwijl in de andere grote eurolanden de banken juist makkelijker geld uitlenen en dat tegen een lagere rente doen, blijkt uit het ECB-rapport.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Banken
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jaap 24 Januari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/rentemarkt/artikel/10861731/Lenen-overal-makkelijker,-behalve-in-Nederland]Lenen overal makkelijker, behalve in Nederland[/url]
Dat krijg je er van als de politiek het financieel systeem regeert.
taveirne 24 Januari 2015
In Belgie is de landbouw een risico sector bij de banken geworden, waardoor ze bij rente herziening extra rente aan rekenen. En tijdelijke kredieten niet meer verlengd worden. Een bank is er als het goed gaat en als crises is, is ieder voor zich en je moet zeker niet rekenen op hulp van een bank.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden