Griekenland daagt uit

Lagere rente dankzij ruzie met Griekenland

9 Februari 2015 - Edin Mujagic

Sinds kort heeft Griekenland een nieuwe regering. Voor het eerst in ruim 40 jaar zitten de twee traditionele middenpartijen in de oppositiebanken. De nieuwe regering wordt gevormd door de linkse partij Syriza. Die heeft bij de parlementsverkiezingen in Griekenland onlangs net geen absolute meerderheid behaald. Van de 300 zetels in het Griekse parlement heeft Syriza 149 bemachtigd.

Syriza heeft tijdens de verkiezingscampagne steeds gezegd dat die een einde zal maken aan de bezuinigingen die Griekenland moet doorvoeren in ruil voor 240 miljard euro aan noodleningen die het land sinds het begin van de crisis gekregen heeft van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. Sterker nog, de partij beloofde veel bezuinigingen die al doorgevoerd zijn, terug te draaien.

Als Syriza die verkiezingsbeloftes in de praktijk zou brengen, zou Griekenland op ramkoers komen te liggen met de andere eurolanden. Die hebben zoals gezegd Griekenland de afgelopen jaren met enorme noodleningen overeind gehouden, iets wat niet bepaald gesteund werd en wordt door de belastingbetalers in die landen.

Gisteren sprak de nieuwe minister-president van Griekenland voor het eerst in het Griekse parlement over de plannen van zijn regering. En inderdaad: Griekenland en de andere eurolanden zitten nu ook officieel op een ramkoers.

Alexis Tsipras, zoals de nieuwe Griekse minister-president heet, zei dat Griekenland de afspraken die de afgelopen jaren gemaakt zijn met andere landen in ruil voor noodleningen, naar de prullenbak verwijst. “Wij gaan niet onderhandelen over onze soevereiniteit” klonk het strijdvaardig in het Griekse parlement op zondag.

Wat Griekenland wil is dat het land veel langer erover mag doen zijn schulden terug te betalen, dat de rente op die schulden, die al laag is, verder wordt verlaagd, dat de EU niets meer te zeggen heeft over wat de Griekse regering wel en niet mag doen, de oude afspraken over bezuinigingen maar ook verkoop van staatsbedrijven ongeldig worden verklaard en dat het aflossen van de schuld bovendien gekoppeld wordt aan de ontwikkeling van de Griekse economie. Gaat het daar goed mee, dan lost Griekenland af en gaat het economsch slecht, dan stopt het aflossen.

De andere eurolanden geven duidelijk aan deze eisen niet te kunnen en te willen accepteren. Doen ze dat wel, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat andere eurolanden die in problemen verkeren, hetzelfde gaan eisen. Wijzen ze de Griekse eisen echter af, dan stopt de noodhulp aan Griekenland. Dat zou betekenen dat het land na 28 februari failliet zou gaan en waarschijnlijk uit de euro zou stappen.

Een nóg grotere vlucht naar de staatsobligaties van de sterke eurolanden, zoals Nederland, is goed voorstelbaar.

Deze nieuwe spanningen tussen Griekenland en de andere eurolanden zullen onder meer gevolgen hebben op de rentes in de eurozone. De EURIBOR-tarieven blijven mede hierdoor zeer laag omdat de ECB eerder nóg meer geld op de markt kan dumpen dan minder. En de langetermijnrentes in de sterke landen zoals Nederland, komen onder nog meer neerwaartse druk te staan. Beleggers vluchten namelijk naar de staatsobligaties van landen die ze veilig achten. Nederland is er één van.

Mocht Griekenland uit de euro (moeten) stappen, dan zou dat de Nederlandse rentes nóg veel verder omlaag duwen. Immers, veel beleggers die nu nog staatsobligaties van Italië, Spanje, Portugal en andere landen in portefeuille hebben, zouden er niet meer zeker van zijn dat die landen altijd en onder alle omstandigheden in de eurozone blijven. Een vlucht uit de staatsobligaties van die landen en in schatkistpapier van Nederland en Duitsland is dan te verwachten.

Woensdag krijgen we waarschijnlijk meer duidelijkheid over wat te verwachten. Dan komen namelijk de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen in een spoedzitting om te praten over Griekenland.

Lees ook waarom het vertrek van Griekenland uit de euro nú veel waarschijnlijker is dan ooit eerder sinds het begin van de crisis.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

ECB
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden