Een bron van zorg voor de Fed

VS-economie krimpt in eerste kwartaal

29 Mei 2015 - Edin Mujagic

De eerste schatting van de economische groei in de VS in het eerste kwartaal van dit jaar was al niets om naar huis te schrijven (0,2 procent groei) maar de tweede schatting, met meer informatie, is ronduit belabberd. De Amerikaanse economie blijkt in de eerste drie maanden van dit jaar met 0,7 procent gekrompen te zijn.

Het was voor een deel de sterke dollar die de Amerikaanse economie parten speelt. Die maakt de Amerikaanse export minder aantrekkelijk, want duurder uitgedrukt in andere valuta’s en spullen uit andere landen voor de Amerikanen juist aantrekkelijker omdat die goedkoper zijn, in dollars uitgedrukt.

Het effect van de sterke dollar is duidelijk te zien in de cijfers over het handelstekort van de VS. Dat is toegenomen, omdat dus de import sterker is gestegen dan de export. De export had in de eerste maanden van dit jaar daarnaast te lijden van de stakingen in de voor de handel belangrijke havens aan de Amerikaanse westkust. Tot slot is het weer in vooral februari zeer slecht geweest, met hevige sneeuwval in grote delen van het land wat het transport van onder meer spullen bestemd voor export belemmerd heeft.

-0,7

procent

bedroeg de krimp van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van 2015.

Door die eenmalige effecten, zoals het weer en stakingen, lijkt het er sterk op dat we dat cijfer over het eerste kwartaal niet al te serieus hoeven te nemen. Zeker omdat een aantal andere indicatoren, zoals de consumptie van de Amerikaanse huishoudens, juist aantrekt wat goed nieuws is voor economische groei in het lopende kwartaal. Het kan dan ook makkelijk zo zijn dat het tweede kwartaal behoorlijk beter zal blijken te zijn.

Er zijn twee zaken die wel van belang zijn. In de eerste plaats kan dit zwakke begin van het jaar voor de Fed een extra aanleiding zijn het rustig aan te doen met de geplande renteverhogingen. Zoals eerder vaak gesteld bestaat het rentecomité van de Fed vooral uit lieden die maar wat graag het monetair beleid ruim willen houden. Gegeven die voorkeur kunnen we dit zwakke cijfer aangrijpen om renteverhogingen verder uit te stellen. Zeker als, en dat is de tweede zaak waar we aandacht voor moeten hebben, de winsten bij de Amerikaanse bedrijven blijven tegenvallen. Vooral de grote bedrijven melden steeds vaker dat de winst lager uitkomt omdat zij last hebben van de sterke dollar.

Naarmate dat serieuzere vormen aanneemt, zal het een bron van zorg voor de Fed zijn. Lagere winsten bij bedrijven kunnen uitmonden in minder nieuwe banen en daardoor het consumentenvertrouwen beschadigen en het economisch herstel in gevaar brengen. Meer dan in de afgelopen maanden zal de sterke dollar dus de Fed zorgen baren. Een bank die zich zorgen maakt over een te sterke eigen munt is niet snel geneigd de officiële rente snel en/of fors te verhogen. Zeker als EUR/USD toch onder neerwaartse druk staat door de ontwikkelingen in de eurozone. Het zou me daarom niet verbazen als de Fed dit jaar de rente helemaal niet verhoogt. De puzzelstukken voor een geloofwaardig verhaal om renteverhogingen uit te stellen vallen steeds beter samen, lijkt het wel.

Wat dat betreft zal de rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week belangrijk zijn. De vraag is hoe de ECB om zal gaan met de aanhoudende spanningen rondom Griekenland. Opwaartse druk op EUR/USD, lees dat de dollar zwakker wordt, zal er vrijwel zeker niet zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

dollarFed
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden