De Puma bunkerrooier van AVR is sinds 2006 op de markt. In Kortrijk toont het nummer 333, die recent van de band rolde. In 2015 stond de teller nog op 200. De focus op een zelfrijder met 4 (in plaats van 2) rijen heeft zich bewezen. Niet alleen qua capaciteit, maar ook op het gebied van kosten per draaiuren, brandstofverbruik en onderhoud.
Het gebruik van diquat (Reglone) voor loofdoding is eindig. Een alternatief is looftrekken en wortelsnijden. Het Friese Rema leverde dit jaar de eerste EnvimaxX trek- en snijdmachines af. Deze winter start de productie op een fors grotere schaal. De interesse is groot. Toch merkt mede-bedenker Piet Regnerus op dat veel (poot)aardappeltelers niet goed op de hoogte zijn van de uitdaging rond loofdoding.
Voor de Belgische markt bouwt Ploeger nu standaard extra steunwielen op zijn rooimachines. Die zijn nodig om aan de Belgische verkeerswet te voldoen. De machine is nu officieel goedgekeurd.
Op de Aardappeldemodag in Westmaas lanceerde AVR hun geheel nieuwe Lynx wagenrooier die in verstek rooit. Ook op Interpom trekt hij de aandacht. Reacties uit de markt zijn positief, zegt de fabrikant uit Roeselare. Een vaste schare akkerbouwers blijft bij de wagenrooier, voornamelijk in Frankrijk.
De SC 300 hakenfrees voor voor- of achter aanbouw is nieuw bij Dewulf. Een 65 centimeter freesas, slijtvaste freeshaken, aandrijflijn tot 250 pk en verstelbare inzetneuzen moeten de machine aantrekkelijk en uniek maken.
Begin november kondigde het Duitse Zasso aan met CNH Industrial samen te gaan werken. Drie weken later is de elektrische onkruidbestrijder al te zien in combinatie met een New Holland. Naast glyfosaat-vervanger wordt ook gekeken of loofdoding met de machine uitvoerbaar is door middel van elektrocutie.
De RevolutionAir is een nieuwe EC-ventilator van Tolsma. Nieuwe ventilatorbladen geven meer luchtstroming bij minder geluid en vermogen. In de ventilator zit geen storingsgevoelige elektronica meer gebouwd. De koeltechniek past ook in bestaande bewaarschuren omdat de maatvoering identiek is. De Vision Control bewaarcomputer kan hem aansturen.
Naast kisten kan VHM Machinery nu ook bigbags vullen met aardappelen of uien. Een specifieke vuller levert meer capaciteit op. Tot 25 zakken zijn per uur te vullen. Iedere zak moet wel handmatig onder de machine worden gehangen. De voorraadbunker weegt zeer nauwkeurig.
Naast een lijn Cappon-werktuigen onder de VSS naam en kleur toont het bedrijf ook een nieuwe 2-rijïge voorraadrooier: VRA-1500. Deze heeft een wielenstel gekregen en is specifiek voor aardappelen bedoeld.
Tijdens de vorige editie was er veel ontwikkeling op het gebied van overlaadtechniek. Fabrikanten waren ook nu present met concepten, maar schaafden vooral hun bestaande machines bij. In Nederland neemt het gebruik mondjesmaat toe, maar eerder bij suikerbieten dan aardappelen. Loonwerkers hebben moeite dergelijke dure machines rendabel in te zetten. Niet iedere klant heeft er een meerprijs voor over.

Fotoreportage Interpom 2018

Mechanisatie-nieuwtjes op pieperbeurs

27 November 2018 - Redactie Boerenbusiness

Na een bewogen seizoen is er voor de aardappelsector tijdens de 2-jaarlijkse vakbeurs Interpom Primeurs veel om over na te praten. Veel machinefabrikanten weten de weg te vinden. Er worden nieuwe machines of productverbeteringen getoond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Meer over

Interpom
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden