Geen grote knelpunten

Neonicsverbod betreft 15 procent totale gebruik

10 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Van het totaalgebruik van de drie neonicotinoïden valt 15 procent onder het (tijdelijke) verbod dat de Europese Commissie onlangs afkondigde vanwege de effecten van deze middelen op bijen. Daarmee lijken er geen grote knelpunten voor telers te ontstaan. Dat schat het CLM na een onderzoek in opdracht van Greenpeace. 

Globaal wordt geschat dat jaarlijks zo"n 13.000 kilo imidacloprid, ruim 5.000 kilo thiamethoxam en bijna 1.500 kilo clothianidine wordt gebruikt in Nederland. Schatting is dat 14 procent van de imidacloprid, 14 procent van de thiamethoxam en 33 procent van de clothianidine onder het (tijdelijke) verbod valt. 

Het merendeel van de toepassingen die verboden worden leveren geen landbouwkundige knelpunten op, verwacht het CLM. Enkele specifieke toepassingen zoals ritnaaldenbestrijding leveren wel een knelpunt op. Ook is de kans aanwezig dat telers overschakelen op andere neonicotinoïden zoals thiacloprid en acetamiprid of andere stoffen met mogelijke giftigheid voor bijen zoals deltamethrin. 

CLM beveelt aan de verbruiksgegevens van de middelen openbaar te maken zodat naast de industrie en de overheid ook derden inzicht kunnen krijgen in het gebruik van de middelen. Ook adviseert CLM de milieubeweging en het landbouwbedrijfsleven samen na te gaan welke toepassingen van de stoffen niet landbouwkundig noodzakelijk zijn en via welke (zo mogelijk niet-chemische) innovaties gebruik van de middelen verder beperkt kan worden. 

De Europese Commissie heeft een (tijdelijk) verbod afgekondigd op een aantal toepassingen van de gewasbeschermingsmiddelen clothianidine, thiamethoxam en imidacloprid. Dit is gebeurd in verband met mogelijke effecten van deze neonicotinoïden op bijen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Henk Tennekes 11 Juni 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/item/10828124/Neonicsverbod-betreft-15-procent-totale-gebruik]Neonicsverbod betreft 15 procent totale gebruik[/url]
Als het verbod slechts 15% van het totale gebruik van neonicotinoiden omvat, is het een illusie te denken dat met het verbod ook een einde aan de verhoogde bijenvolksterfte zal komen. Daarvoor is een verbod op alle toepassingen noodzakelijk.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden