Agrifirm poolprijzen

Tarwemarkt moest het van tweede helft hebben

1 Juni 2015 - Clarisse van der Woude

Agrifirm Plant heeft over tarweoogst 2014 een middenprijs gerealiseerd van 163,60 euro per ton. Telers van baktarwe kunnen rekenen op 3 euro per ton meer. Voer- en brouwgerst kwamen hoger uit. Toch liggen de prijzen onder het niveau van vorig jaar.

Met wereldwijd recordoogsten aan graan kwamen de prijzen onder druk te staan. Na de oogst daalden deze tot 130 euro per ton. Het voordeel van de lage prijs is dat export wel op gang kwam. Daardoor liepen de prijzen op richting de 170 à 180 euro. Tot mei, want toen daalde de prijs weer; tot 160 euro per ton. Uiteindelijk resulteerde dat voor de Agrifirmpool in een middenprijs van 163,60 euro. Voor baktarwe was de markt in de maanden september en oktober goed te noemen, daarna was die markt weg. Het coöperatief bedrijf wist echter toch nog een prijs te maken van 166,60 euro.

85

procent

werd afgezet als brouwgerst

De gerstmarkt ontwikkelde zich vergelijkbaar als de markt voor tarwe. Rond de oogst lagen de noteringen dicht bij elkaar, maar het verschil liep later op tot ruim 6 euro per ton. Door zorgen over de kwaliteit van brouwgerst in Frankrijk liepen de premies op in het voorjaar en de zomer van 2014. Agrifirm Plant wist daardoor een premie te realiseren van maximaal 27 euro per ton. Voor rasgroep 1, met de rassen Tipple, Propino en Sanette, betekent dat een eindprijs van 184,10 euro. Rasgroep 2 behaalde een premie van 176,10 euro. Voor het komend jaar verwacht Agrifirm dat de brouwgerstmarkt aantrekkelijk blijft.

De lange bewaarpool, die een verkoopperiode kent van januari tot en met mei, zat met een eindprijs voor tarwe van 175,60 per ton 12 euro boven voertarwe. Deze deelnemers profiteerden van de hogere noteringen in de tweede helft van het verkoopseizoen. Ook lang bewaarde partijen gerst deden hier hun voordeel mee; brouwgerst levert 190,80 euro op. Agrifirm heeft 85 procent kunnen afzetten als brouwgerst wat naar eigen zeggen hun positie in de brouwgerstketen heeft versterkt.

Agrifirmleden krijgen voor alle granen en alle vermarktingsroutes 1 euro per ton extra.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Droogte in de VS geeft graanmarkt vleugels

Analyse Granen & Grondstof

Tarwehandel toon weinig vertrouwen in nieuwe oogst

Analyse Granen & Grondstof

Natte winter niet te zien in Europese opbrengstraming

Analyse Granen & Grondstof

Droogte geeft tarwemarkt een slinger omhoog

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden