Koopmans Meel: Kwaliteit goed

Strenge regels stikstof noodlottig voor baktarwe

30 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks een grillig seizoen is er voldoende tarwe en rogge beschikbaar voor komend seizoen. Dat schrijft Koopmans Meel. In Duitsland werd minder graan geoogst, maar dat leidt naar verwachting niet tot problemen. Tarwe met een voldoende hoog eiwitgehalte is schaars op de markt, zo laat het bedrijf weten. Daar draagt onder andere een steeds strenger wordende kunstmestnorm aan bij.

Druk op de reductie van stikstof bemesting zorgt voor lage eiwitgehaltes

‘Een combinatie van een koud en nat voorjaar, met een behoorlijk warme zomer, zorgt voor een karakteristieke oogst dit jaar’, zo laat melangeur Wim van Rangelrooy weten. ‘Druk op de reductie van bemesting met stikstof zorgt ervoor dat de vorming van tarwe eiwit wederom lager uitvalt. Vooral in Frankrijk is dat te merken. De kwaliteit van het eiwit in de tarwe is echter goed. De gehaltes zijn over het algemeen laag. Op de markt wordt daarom een premie betaald voor tarwe met een hoog eiwitgehalte. Lokaal, per teeltgebied, zijn grote verschillen in kwaliteit te ontdekken. Omdat de eiwitkwaliteit dit seizoen beter is komt dat het eindproduct ten goede.'

De Hagberg valgetallen zijn volgens Koopmans over het algemeen voldoende hoog maar, er zijn uitzonderingen. De monsters die het bedrijf heeft onderzicht hebben een laag tot zeer laag micotoxine gehalte. Dit levert naar verwachting geen problemen op. De wateropname is gemiddeld. ‘De kwaliteit van de onderzochte tarwemonsters biedt voldoende mogelijkheden voor kwalitatief hoogwaardig banket- en bindbloemsoorten’, aldus de molenaar.

Naast tarwe gebruikt Koopmans Meel veel rogge. Dat wordt voornamelijk uit Duitsland gehaald, waar interesse in de teelt af blijft nemen. De prijzen zijn niet voldoende winstgevend, waardoor telers overstappen op andere graansoorten. De opbrengst ligt dit jaar 10 procent lager dan gemiddeld. Net als bij de tarwe is voor rogge ook spraken van heterogeniteit.

Biologisch geteelde tarwe en rogge haalt Koopmans voornamelijk uit Oost-Europa. De opbrengsten en kwaliteit zijn volgens het bedrijf vergelijkbaar met vorig jaar. Naar eigen zeggen is het bedrijf de grootste leverancier in Nederland van biologische bloem en meel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Potentie is er maar tarwe in Kansas ligt nog wel buiten

Analyse Granen & Grondstof

Kritiek op uitblijven EU exportcijfers in tarwerally

Analyse Granen & Grondstof

Aandacht tarwemarkt gaat van Rusland naar de VS

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe springt uit de band binnen graancomplex

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden