Sector groeit 6 procent

Omzet biologische producten ruim 1 miljard

28 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2014, van het ministerie van Economische Zaken, blijkt dat Nederlanders in 2014 meer biologische producten hebben gekocht. De omzet van deze producten steeg tot 1,13 miljard euro. Een stijging van 6 procent ten opzichte van 2013. Toen was de sector goed voor 984,2 miljoen euro. Daarmee zijn biologische producten de meeste verkochte duurzame goederen in Nederland.

De biologische sector groeide in omzet met 6% over 2014

In de monitor wordt jaarlijks gekeken wat aan duurzaam voedsel wordt uitgegeven. In 2014 was dat in totaal 2,6 miljard euro. Onder duurzaam voedsel worden alle producten verstaan die een duurzaamheidslabel hebben. Bijvoorbeeld biologisch voedsel. De grootste stijger in 2014 was UTZ Certified, met een omzetstijging van 66 procent.


35 procent van alle producten met een duurzaamheidskeurmerk zijn biologisch, blijkt uit de onderzoeksresultaten. Het biologische keurmerk is het enige publieke duurzaamheidskeurmerk voor landbouw en voedselproductie met een wettelijke basis, schrijft Bionext.

Vooral in de tweede helft van 2014 hebben supermarkten groter ingezet op de verkoop van biologische producten. Het assortiment is sinds de zomer gegroeid en herkenbaarder geworden. Bionext verwacht daarom dat de omzet bij supermarkten ook in 2015 zal groeien. Daarover worden binnenkort cijfers bekend gemaakt. Omdat supermarkten biologisch voedsel steeds meer omarmen moeten speciaalzaken zich beter positioneren. Naast de retail nam ook het gebruik bij restaurants en cateraars toe.

Ten opzichte van andere landen is de groei in biologisch voedsel wellicht wat mager met 6 procent. In Scandinavië groeide de omzet binnen de retail met respectievelijk 38 procent (Zweden) en 28 procent (Noorwegen). In de VS groeit het jaarlijks met ruim 10 procent. Het marktaandeel van biologische producten binnen de Nederlandse retailsector bedraagt slechts 4 procent.

De wereldwijde vraag naar biologische producten stijgt sneller dan het aanbod

De wereldwijde vraag naar biologische producten stijgt sneller dan het aanbod, ondanks dat steeds meer agrarische bedrijven omschakelen. In ons land zijn vooral biologische zuivelproducten van koeien en geiten lastig verkrijgbaar. Ook aan biologisch varkensvlees dreigt een tekort. Wanneer grote ondernemingen besluiten meer biologische producten te verwerken leidt dat tot grote tekorten, denkt Bionext.

Veehouders die willen omschakelen hebben meer grond nodig om het dierwelzijn te verbeteren. Grond is echter duur en niet altijd beschikbaar. Dat belemmert de groei. Bionext roept staatssecretaris Dijksma daarom op bedrijven die om willen schakelen te stimuleren met gerichte maatregelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
biologisch website 28 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granenmarkt/artikel/10866500/Omzet-biologische-producten-ruim-1-miljard]Omzet biologische producten ruim 1 miljard[/url]
Biologisch voeding is ook veel gezonder, en zal toekomst nog veel meer gaan gaan groeien!

Het meest actuele biologisch- en Lifestyle nieuws van Nederland
http://www.biologisch.website
ketsplaat 31 Oktober 2015
Oké
Agri 1 November 2015
Nou lekker dan
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden