Inside: Granen & Grondstof

Zwakke euro grootste vriend Europese tarwe export

24 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

De verminderde waarde van de euro is momenteel de grootste vriend van de Europese tarwe export. Een extreem lage koers zorgt ervoor dat een ton Europese tarwe vanuit Frankrijk momenteel het goedkoopst kan worden aangekocht op de wereldmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als gevolg van de aanslagen in Parijs kreeg de Matif met een flinke terugslag te maken. De koers eindigde op de eerste handelsdag in week 47 op 176 euro per ton voor het decembercontract. Het dieptepunt werd halverwege de week genoteerd, met 175,25 euro per ton. Aan de start van week 48 is echter weer een plus van 2 euro per ton op de prijs geboekt.

Ook op de CBoT in Chicago ging het hard naar beneden in week 47. De week begon met een handelsdag die eindigde op 182,16 dollar per ton. Op het dieptepunt gedurende die week was daar nog 177,56 dollar per ton van over. De prijs was gedurende de laatste tien weken niet zo laag. In de navolgende periode wist de prijs echter iets te recupereren.

Ook in de VS verloopt de export van tarwe voorspoedig. Vorige week ging 721.900 ton het land uit. Winter is intussen gearriveerd in de Midwest, met veel sneeuw en vorst. Dat heeft echter geen effect op de nieuwe aanplant.

Het Russische landbouwministerie maakte maandag 23 november bekend dat 16,3 miljoen hectare met wintergraan is ingezaaid. 7 procent minder dan vorig jaar het geval was. In de Oekraïne gaat het om 6,6 miljoen hectare. Een daling van 13 procent. De export van alle Russische granen valt dit seizoen momenteel 9,2 procent lager uit dan in 2014. Wintergranen in zowel Rusland als de Oekraïne hebben nog steeds met droogte te maken, wat duidelijk ten koste van de kwaliteit gaat. Met winterweer hebben beide landen nog niet te maken.

Ook in West-Europa wordt de conditie van wintergranen bijna overal als goed bestempeld. Positieve verhalen hebben een drukkend effect op de prijs, die de komende periode zeer moeizaam naar boven zal bewegen

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden