Voor Harvestagg

Bijna een ton subsidie voor productie van gas uit gras

4 December 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het college van gedeputeerde staten Provincie Drenthe verstrekt een subsidie van 99.600 euro aan HarvestaGG. Dit bedrijf start in Ter Apelkanaal met de bouw van een fabriek, waar gras zal worden omgezet tot groene grondstof en biobrandstof.

In 2016 start HarvestaGG met de de verwerking van gras

HarvestaGG startte in Lelystad maar week uit naar de Veenkoloniën voor de bouw van een fabriek. Het winnen van groen gas uit speciaal gras is een initiatief van ex-melkveehouder Jan Cees Vogelaar. Begin dit jaar sloot het bedrijf een deal met onder andere het ministerie van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu en de Gasunie.

De eerste zogenaamde ‘green goods farm’ wordt gebouwd in Ter Apelkanaal, naast zetmeelproducent Avebe. Volgens gedeputeerde Tjisse Stelpstra is het bedrijf uniek in de wereld. 'Het college wil graag bijdragen aan een energieneutraal Drenthe. De steun draagt bij aan het ontwikkelen van duurzame innovaties.'

Vanaf volgend jaar start Harvestagg met het verwerken van gras en ander plantaardig materiaal tot groene brandstof voor de transportsector. Ook worden andere duurzame producten, zoals veevoer, meststoffen en grondstof voor bioplastic gefabriceerd. Daarvoor wil het ongeveer 40 Drentse akkerbouwers een speciale grassoort laten telen.

Harvestagg streeft ernaar in 2025 marktleider zijn op het gebied van groene brandstof en duurzame producten voor diervoeders, voedsel en farmaceutica. De productielocatie in Groningen biedt ruimte voor 20 fulltime banen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden