Inside: Granen & Grondstof

Handelaren massaal op zoek naar uitgang op maïsmarkt

4 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Amerikaanse handelaren op de Chicago Board of Trade (CBoT) waren dinsdag 3 mei massaal op zoek naar de uitgang. De koers voor korrelmaïs sloot bijna 5 dollar lager. Handelaren zijn van mening dat de recente prijsrally ongefundeerd is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de fikse prijspiek halverwege week 16  (20 april) krabbelde de notering van korrelmaïs langzaam weer op in Chicago. Aan het einde van week 17 werd een nieuwe high van 153,63 dollar per ton bereikt. Maandag ontstonden de eerste barstjes in het sentiment onder handelaren. Dinsdag werd 4,72 dollar per ton ingeleverd.

4,72

dollar/ton

moest de maïsprijs in Chicago inleveren

Daarmee is de CBoT notering weer terug bij af en staat de prijs gelijk aan het begin van vorige week. In Parijs is een soortgelijk beeld te zien. Daar moet de notering gestaag iets inleveren. Eind april werd gepiekt op 165 euro per ton, om vervolgens af te dalen tot een slotnotering van 161,75 euro per ton.

Handelaren laten zich niet langer beïnvloeden door de stemmingmakerij van Amerikaanse maïstelers. ‘Laten we niet vergeten dat dit jaar nog steeds 37 miljoen hectare maïs ingezaaid wordt’, herinnert een handelaar ons fijntjes. Ondanks negatieve berichtgeving vanuit Argentinië – vooral voor wat betreft sojabonen – wordt het prijspeil naar beneden bijgesteld. Volgende week verschijnt een nieuw Wasde-rapport, die waarschijnlijk slecht nieuws met zich meebrengt. Een recordhoge eindvoorraad maïs (2,4 miljard bushel) en een aansterkende dollar.

De recente prijsrally kent geen onderbouwing. Investeerders en grondstoffenhandelaren stappen daarom nu uit en dat is merkbaar in de prijsvorming. Als het aan hun ligt is een fikse  prijscorrectie nodig. Gunstig voor de voermarkt, maar niet voor de (maïs)boer.

Europees nieuws: Door heel Europa wordt volop maïs gezaaid. Dat Duitsland het areaal flink terug laat lopen was al eerder bekend. De huidige marktsituatie biedt weinig perspectief. Die extra oppervlakte – zo’n 50.000 hectare – wordt wel het maïs ingevuld, maar dan met bestemming biogas of veevoer. In Frankrijk vinden minder schommelingen plaats. Het gewas heeft er een vaste plek en de oogst verloopt er doorgaans soepel. Overal in Europa was het eind april uitzonderlijk koud. De goede weg is echter ingeslagen, wat het warmteminnende gewas goed zal doen. Ook in Centraal- en Oost-Europa verloopt de inzaai voorspoedig.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden