Meer volume, minder cash

Granenmarkt niet op dood spoor ondanks recordexport

18 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

In vijf jaar tijd is de wereldwijde handel in granen en oliezaden met 50 procent toegenomen. Dat concludeert Rabobank aan de hand van haar eigen gegevens. De afgelopen vijf jaar werd 150 miljoen ton meer product verscheept ten opzichte van de vijf jaar daarvoor. De omzet in dollars nam af.

Ondanks dat het volume met 50 procent is toegenomen, is de waarde in dollars gedaald. Volgens Rabobank met 15 procent, tot 200 miljard US dollar in 2014-15. Dat valt te lezen in het meest recente rapport over de granen- en oliezadenexport, gepubliceerd op 17 mei.

De VS is de grote verliezer op de wereldwijde granenmarkt

Grote verliezer op de internationale handel is de Verenigde Staten. Dat is vooral te wijten aan een hoge dollarkoers gedurende de laatste vijf jaar en de opkomst van nieuwe exportlanden met een veel zwakkere valuta. Zo heeft Brazilië het stokje van Amerika overgenomen als grootste soja-exporteur ter wereld. De maïsexport vanuit het land is in de laatste vijf jaar verdriedubbeld. In vijf jaar tijd is het totale exportvolume gestegen tot 41 miljoen ton. Een groei van 73 procent. Dat heeft het vooral aan Azië te danken. Met dat continent verdriedubbelde het de handel.

Volgens Rabobank strateeg Stefan Vogel heeft ook de EU kunnen profiteren in vijf jaar tijd. Vooral als gevolg van grote graanoogsten is de export met 50 procent toegenomen. Met 43 procent is Azië de grootste koper op de granenmarkt, gevolgd door de EU (12 procent) en Noord-Afrika. Snelste groeier is Sub-Sahara Afrika. Ook de Zwarte Zee regio doet het goed volgens Vogel. Oekraïne, Rusland en verschillende Oost-Europese EU-lidstaten hebben hun exportniveau voor granen en oliezaden allemaal met zo’n 50 procent zien stijgen.

90

procent

steeg de import van granen en oliezaden vanuit China

De export vanuit de Amerikaanse continenten naar Azië blijft de drijvende kracht achter een wereldwijde exportgroei. In vijf jaar tijd heeft China haar afname bijna verdubbeld ten opzichte van de vijf jaar daarvoor. Daarmee is de Chinese markt cruciaal voor de wereldhandel. Vooral voor de handel in sojabonen, voor veevoer, heeft het land een belangrijke rol te vervullen.

Rabobank analisten verwachten dat dit voor voergranen anders zal liggen. Het land zou zelfs kunnen veranderen van importeur naar exporteur. Het heeft namelijk recordvolumes aan korrelmaïs in voorraad liggen en daar wil de overheid graag van af. Ondanks deze prognose zal Zuid-Amerika haar marktaandeel naar verwachting verder kunnen verstevigen, en het gat met de VS verkleinen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
boerin 22 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10869779/Granenmarkt-niet-op-dood-spoor-ondanks-recordexport]Granenmarkt niet op dood spoor ondanks recordexport[/url]
waar moet het allemaal naar toe het wordt het er allemaal niet simpel op,vooral als je opvolgers hebt,die denken allemaal wel twee keer na.
Alhoewel dat doen ze toch al denk,zo simpel is het niet meer.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden