Voorstel Tiense Suiker

Belgische telers zeggen nee tegen te lage bietenprijs

26 Mei 2016 - Clarisse van der Woude

Tot op heden is er nog geen akkoord bereikt tussen het Belgische suikerconcern Tiense Suiker en de bietentelers over de bietenprijs. Een woordvoeder laat weten volgende week met de Confederatie van Belgische Bietplanters (CBB) om tafel te zitten.

De laatste dagen is ophef ontstaan over de prijs die Tiense Suiker vanaf 2017 wil betalen voor suikerbieten. Volgens berichten in de Belgische media wil Tiense Suiker vanaf volgend jaar als het suikerquotum is afgeschaft een bedrag van 26,80 euro per ton suikerbieten betalen. Vergeleken met de prijs van 34,80 euro dit jaar zou dat een daling van 30 procent betekenen.

30

procent

lagere bietenprijs

Zowel de Belgische bietentelers als de Boerenbond vinden dit te laag. Daarbij halen ze een studie van de Vlaamse overheid aan waaruit blijkt dat 28 euro per ton nodig is om uit te kosten te komen.

Met de genoemde prijs produceren de boeren met verlies en valt er al helemaal geen inkomen uit te halen, zo stellen zij. Boerenbond vreest dat bij te lage prijzen veel suikerbietentelers zullen overschakelen op andere teelten.

Tiense woordvoerder Isabelle Roelandts bevestigt dat er tot op heden nog geen akkoord is bereikt. ‘Het besproken bedrag dat in de media circuleert is een voorstel; een eerste stap. Volgende week informeren wij de telers in de vergaderingen wat het voorstel inhoudt. Hetgeen waarover nu de commotie gaat is niet het volledige beleid. Er zijn een paar punten uitgehaald. Wij willen graag met de telers blijven samenwerken en tot een overeenkomst komen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden