Voorbode volgend seizoen

Blonk biedt beste tarweprijs voor telers in Flevoland

21 Juni 2016 - Niels van der Boom - 5 reacties

Volgens Gertjan Bonestroo – woordvoerder van Blonk Agri – heeft de tarwepool over afgelopen seizoen het beste resultaat weten neer te zetten in de provincie Flevoland. Net als de andere pools profiteerde de pool vooral aan de start van het seizoen. Dat verschil is in de korte en lange pool goed merkbaar.

Blonk betaalt voor de lange tarwepool oogst 2015 143,50 euro per ton uit. Bijna 11 euro minder dan een jaar eerder, wat de malaise op de wereldwijde tarwemarkt nog eens onderstreept. Tijdens en vlak na de oogst waren de prijzen op hun best. De korte pool – die tot en met de eerste week van januari loopt – zette een nettoresultaat van 152 euro per ton neer.

Na aftrek van alle kosten komt Blonk in Flevoland als beste uit de bus

‘De poolprijzen zijn netto, na aftrek van alle kosten, en exclusief BTW’, licht Bonestroo toe. ‘Hiermee hebben we denk ik de beste poolprijs voor wintertarwe in Flevoland kunnen realiseren.’ Dat het resultaat van zowel de korte als lange pool enkele euro’s hoger uitkomt dan Profytodsd noemt hij puur toeval. ‘Waarschijnlijk waren onze verkoopmomenten net iets gunstiger.’ Agrifirm communiceert voor voertarwe 155,20 euro per ton uit te betalen echter, hier gaan nog kosten vanaf. Netto voor de teler blijft 142,80 euro per ton over, waarbij Blonk in de polderprovincie inderdaad beter scoort.

Ten opzichte van coöperaties is het volume dat de tarwepool omvat relatief klein. ’70 procent van het door ons ontvangen volume gaat in de vrije verkoop. 30 procent zit in de pool’, weet Bonestroo. ‘Dat percentage blijft gelijk. We hanteren een aantal vaste verkoopmomenten. Uiteraard kijken we daarbij wel naar de markt en in welke positie die zich bevindt. Echt gokken is er niet bij. Je gokt met andermans portemonnee. 90 procent van het volume is voertarwe. De focus ligt niet op bak- en maaltarwe. Het risico is groot en de beloning volgens telers niet noemenswaardig gezien het risico dat je loopt.’

De woordvoerder acht de kans groot dat het poolresultaat voor oogst 2016 op een soortgelijk niveau uit zal komen, gezien de situatie waarin de markt zich nu bevindt. ‘Ik hoop natuurlijk op een kleine opleving maar heel veel meer zal het niet zijn. De komende oogst ziet er nu rooskleurig uit maar verdroogt de boel in Rusland en Oekraïne, dan staat het er weer heel anders bij.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Kubbeboer 21 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10870297/Blonk-biedt-beste-tarweprijs-voor-telers-in-Flevoland]Blonk biedt beste tarweprijs voor telers in Flevoland[/url]
Relatief ten opzichte van anderen een mooi resultaat.
Wel bijzonder is dat ik net vandaag een brief van Blonk in de bus kreeg met het bericht dat zij de graan inname en vermarkting voor de boer vanaf oogst 2016 niet meer verzorgen.
Flevoboer 21 Juni 2016
Ik zie dat Agrifirm toch veel beter scoort met de graanafrekening.
Bij Agrifirm krijg ik voor mijn baktarwe in de pool zonder voorschot inclusief ledenvoordeel161,90 .
Dat is netto met alle kosten verrekend 149,50 af erf geladen zonder afvoerkosten. Dat is toch 6 euro beter dan bij Blonk met meer service.
om nog maar te zwijgen over de meerwaarde die Agrifirm leverde op m'n brouwgerst. Daar hoor ik de Blonkers (of wat daar van over is) niet over.
tabasco 21 Juni 2016
Nou flevoboer klinkt als een overwinning.
Bert 22 Juni 2016
Wat een discussie over wat vlooien geld voor tarwe
Abonnee
Flevo uitje 22 Juni 2016
Flevoboer schreef:
Ik zie dat Agrifirm toch veel beter scoort met de graanafrekening.
Bij Agrifirm krijg ik voor mijn baktarwe in de pool zonder voorschot inclusief ledenvoordeel161,90 .
Dat is netto met alle kosten verrekend 149,50 af erf geladen zonder afvoerkosten. Dat is toch 6 euro beter dan bij Blonk met meer service.
om nog maar te zwijgen over de meerwaarde die Agrifirm leverde op m'n brouwgerst. Daar hoor ik de Blonkers (of wat daar van over is) niet over.

Baktarwe en voertarwe is appels met peren vergelijken. Het gaat hier om voertarwe zoals ook duidelijk vermeld staat. Wil je goede bakkwaliteit telen bij ons in de polder dan zul je goed je best moeten doen en geluk moeten hebben.
Agri 22 Juni 2016
11 ton keer 140 is te weinig en 11 ton keer 150 ook
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Granen & Grondstof

Regen in de weerberichten tempert de tarwemarkt

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blokkeert weer twee graanschepen

Analyse Granen & Grondstof

Rusland probeert stiekem graanprijs op te drijven

Marktupdate Granen

Tarwe in Europa krijgt geen kans echt te herstellen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden