Oogst landelijk gestart

Akkerbouwers grijpen hun kans om rijpe gerst te dorsen

5 Juli 2016 - Niels van der Boom - 4 reacties

Op verschillende plekken in het land zijn gisteren – maandag 4 juli – de eerste percelen wintergerst geoogst. Zowel Agrifirm als CZAV en Van Iperen ontvingen de eerste vrachten gerst. Ook het eerste graszaad is geoogst.

De opbrengst en kwaliteit zijn naar tevredenheid

Volgens een eerste indicatie van de eerste percelen die maandag 4 juli zijn geoogst, lijkt opbrengst en kwaliteit goed te zijn. In Zeeuws Vlaanderen ontving coöperatie CZAV op haar depot in Axel de eerste wintergerst. Agrifirm Plant kreeg zowel op haar locatie in Eerste Exloërmond als in Biddinghuizen wintergerst binnen. Toeleverancier Van Iperen uit Westmaas ontving eveneens wintergerst van een teler.

Bij Agrifirm-klanten werd onder andere begonnen aan de oogst van Cassiopée winterbrouwgerst. Volgens Aart den Bakker, Manager Afzet van Agrifirm Plant, liep het vochtpercentage in de loop van de dag terug tot beneden de vijftien procent bij hun klant, akkerbouwer Zuidema in de Veenkoloniën. De teler schat de opbrengst in op ruim zeven ton per hectare. Het gewas liet zich prima dorsen en was er zeker klaar voor. Het begon al iets te legeren.

‘Het graan is geleverd bij Agrifirm Plant in Eerste Exloërmond. Daar vandaan wordt het naar de Agrifirm-vestiging in Kampen getransporteerd om verder bewerkt te worden en uiteindelijk af te leveren aan Holland Malt’, legt Den Bakker uit.

Maandagmiddag-  en avond werd ook in Flevoland de eerste wintergerst geoogst. Het ging om enkele percelen voergerst en een perceel winterbrouwgerst. Sommige percelen hebben door de vele regen wat te lijden gehad, waardoor het is gaan legeren. Het is dan ook hoog tijd om te dorsen. Het is duidelijk merkbaar dat de ondergrond nog zeer nat is. Het graan leek maandagmiddag echter wel voldoende droog. Opvallend is dat ook het stro goed rijp was en niet zo groen als andere jaren.

(Foto: Aart den Bakker. Cassiopée winterbrouwgerst dorsen in de Veenkoloniën maandag 4 juli).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
frans 5 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10870532/Akkerbouwers-grijpen-hun-kans-om-rijpe-gerst-te-dorsen]Akkerbouwers grijpen hun kans om rijpe gerst te dorsen[/url]
gerst goed rijp het stro gelegerd velden onberijdbaar zelfs met dubbele banden aan de dorser 16 vocht partij zal geplet worden voor eigen melkvee omwille van geen duidelijkheid naar de prijsvorming einde van de week verder dorsen
frieslander 6 Juli 2016
Zitten er op jouw toetsenbord geen leestekens? Zou het allemaal een stuk makkelijker maken.
Midden Zvl 8 Juli 2016
10.200 rafaella wintergerst, tevreden!!
Abonnee
kraai 8 Juli 2016
En de prijs? want het is opbrengst x prijs
Kri 8 Juli 2016
Vandaag "etincel" gedorst dik tegen gevallen, 6400 kg per ha , geen hl gewicht. vorig jaar casino gedorst meer als 11000 kg belgie
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden