Inside: Granen & Grondstof

Grote sojabonenoogst drukt prijs onder 10 dollar

29 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Sojabonen zijn donderdag weer afgezakt tot onder de 1000 cent per bushel. Het weer gaat de komende tijd de markt bepalen, maar dat de druk groot is, valt niet te ontkennen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers aan de CBoT leek zich tot aan vorig week nog in een langzaam stijgende lijn te bevinden, maar nadat 22 augustus een prijs van 1.053,25 cent per bushel werd gehaald, zakte de sojabonenprijs scherp. Donderdag tuimelde het septembercontract onder de 1000 cent grens en vrijdag zette de daling door tot een prijs van 990,75 cents werd geboekt.

Vraag blijft sterk en loopt doorgaans niet terug als de prijzen zakken

De afwaardering van sojabonen is een gevolg van nieuwe oogstramingen die rekenen op bovengemiddelde opbrengsten. Het weer in augustus was gunstig voor het gewas, hoewel het verder in de maand steeds wat natter werd. Ook de komende tijd is er sprake van vochtigere omstandigheden; wat mogelijk hier en daar tot ziekte kan leiden. Voor de teelt is dat niet gunstig.

Is het daarbij warm? Dan vertraagt de oogst en vermindert de opbrengst wat op zijn beurt positief uitpakt voor de prijs. Warm en droog weer versnelt de oogst juist en kan een negatieve uitwerking hebben op de prijs. De marktstemming is toch al niet best. Maandagnacht daalde de sojabonenfuture verder.

De grote oogst drukt de prijzen, maar aan vraagzijde verandert er niets. De vraag blijft sterk en loopt doorgaans niet terug als de prijzen zakken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden