In de staat Kansas

Akkerbouwer VS toont minder interesse in tarwe

12 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Akkerbouwers in de Amerikaanse staat Kansas tonen deze herfst minder interesse in de teelt van wintertarwe. Enerzijds vanwege de historisch lage gewasprijzen. Anderzijds omdat de sojabonenoogst vertraging oploopt en grond niet tijdig vrijkomt.

De Kansas Wheat Commission schat in dat de oppervlakte wintertarwe in de staat met 3 tot 5 procent terug zal vallen, waardoor het areaal de kleinste wordt in meer dan honderd jaar tijd. Dat is tenminste de verwachting van commissie-directeur Justin Gilpin, zo zegt hij tegen Farm Futures.

Minder hectare's double-crop worden ingezaaid

In vergelijking met andere gewassen – sojabonen en korrelmaïs – presteert tarwe onder de maat. Ook de huidige prijsvorming volgt die trend. Momenteel wordt voor maïs, waarvan de oogst volop gaande is, 2,98 dollar per bushel betaald afland. Voor tarwe is dat nu 2,75 dollar per bushel. Akkerbouwers hebben daarom minder animo om tarwe te zaaien. ‘Ook is het areaal double-crop lager vanwege de vertraagde sojabonenoogst’, zegt Gilpin. Bij double-crop worden twee gewassen in één seizoen gezaaid. Na de tarweoogst in mei-juni gaat soja direct de grond in, om in september-oktober geoogst te worden. Vervolgens gaat er weer direct tarwe in, om het land tijdig vrij te hebben.

Overvloedige regenval zorgt er in Kansas voor dat het dorsen niet zo snel verloopt als normaalgesproken. Daarbij is afgelopen seizoen al een verschuiving merkbaar van tarwe naar maïs. Voor seizoen 2015-16 bedroeg het areaal 8,5 miljoen acre. Omgerekend 3,43 miljoen hectare. Wordt de daling van 3 tot 5 procent werkelijkheid, dan is een areaal van 3,27 miljoen hectare de laagste in honderd jaar tijd voor de staat. ‘In de jaren 90 bedroeg het areaal ongeveer 12 miljoen acre. Tien jaar later 10 miljoen en nog eens tien jaar later beneden de 10, tot een geschatte 8,1 voor 2016-17’, weet Gilpin.

‘Klimatologisch gezien was het twintig jaar terug niet mogelijk maïs in West-Kansas te telen. Echter, doordat de genetica van de plant is gewijzigd kan dat nu wel, waardoor korrelmaïs in opmars kwam’, zegt de directeur.

Regen zorgt ervoor dat de oogst van sojabonen vertraging oploopt. Begin oktober was dat 5 procentpunt ten opzichte van vorig jaar en 6 procent ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Wie wel tarwe heeft gezaaid is blij met de regen. Het gewas kan zich nog goed ontwikkelen en de voorraad bodemvocht wordt aangevuld voor het winterseizoen begint.

6

procent

loopt het zaaien achter op het gemiddelde

Of een dalend areaal direct effect heeft op de prijs valt te bezien. Dit jaar hebben akkerbouwers in de staat een recordhoeveelheid tarwe geoogst. In totaal 467,4 miljoen bushel, de grootste oogst sinds 2003. Het gemiddelde ligt 20 bushel per acre hoger dan het staatgemiddelde. Begin oktober ligt nog veel tarwe in tijdelijke opslag in het land, terwijl er drie maanden geleden al geoogst is. Volgens het USDA ligt 41 procent meer tarwe opgeslagen in Kansas dan vorig jaar het geval was.

Akkerbouwers hielden de hoop vast dat de vleesveesector in Kansas meer tarwe zou gaan voeren vanwege de gunstige prijzen. Echter, zij houden vast aan korrelmaïs. Enig voordeel is dat de export wel goed loopt. Tussen juni en september is 26 procent meer geëxporteerd, zegt het USDA. Voor het gehele marketingjaar verwacht het ministerie een stijging van minstens 22,6 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden