Inside: Granen & Grondstof

Rusland heeft mega-oogst maar wat is de kwaliteit?

26 Oktober 2016 - Niels van der Boom

Het is duidelijk dat Rusland dit jaar een enorme graanoogst te verwerken en exporteren heeft. De grootste sinds de post-USSR periode. Maar, wat is de kwaliteit van alle tarwe die nu ligt opgeslagen? Steeds meer analisten stellen die vraag en het antwoord is niet bevredigend.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Steeds meer analytici  komen met rapportages dat de kwaliteit van Rusland’s mega-oogst niet altijd geweldig is. Het USDA schrijft in haar rapport over een kwaliteit die gemiddeld onder het niveau van 2015 ligt. Ook SGS komt met de conclusie dat de eiwitgehaltes over het algemeen laag zijn, als gevolg van veel neerslag. Vooral het vochtige groeiseizoen wordt – net als in Europa – als boosdoener aangewezen.

De tarwekwaliteit in Rusland ligt onder die van 2015

Agronoom Mike Lee – specialist in Rusland en buurlanden – ziet ook een andere oorzaak. Door het groeizame groeiseizoen, zonder gebrek aan vocht, zijn veel gewassen lang doorgeroeid en is een halmverkorter niet tijdig of zelf helemaal niet toegepast. Graangewassen gingen in heel het land tegen de grond, en dat heeft zijn invloed op de graankwaliteit.

Juist aan maaltarwe van een goede kwaliteit is een sterke vraag. De situatie binnen de EU is bekend. Maaltarwe kent op de internationale markt momenteel een premium van 30 dollar per ton bovenop voertarwe. De extra kosten voor het telen van maaltarwe zijn ongeveer 20 dollar, waardoor het dus zeker goed uitkan. Wie profiteren dan wel van de tarwemarkt? De VS en Australië – die eveneens een zeer goede graanoogst verwacht – hebben beide veel tarwe van goede kwaliteit in voorraad. De markt voor voertarwe komt dan alleen maar verder onder druk te staan.

Volgens de laatste cijfers van het USDA in Moskou komt de totale Russische graanproductie voor 2016-17 uit op 114,6 miljoen ton. Daarvan is 72 miljoen ton tarwe – de grootste tarweoogst ooit in Rusland – en 18 miljoen ton gerst. Daarnaast 13 miljoen ton maïs en 11,6 miljoen ton aan andere granen en peulvruchten. De export zet het Amerikaanse landbouwministerie op 38 miljoen ton, waarvan 29 miljoen ton bestaande uit tarwe.

Het Russische ministerie van landbouw zet haar prognose op 115 tot 116 miljoen ton en de export op 40 miljoen ton. Echter, nog maar 36 procent van de korrelmaïs is geoogst. Het leeuwendeel moet dus nog gebeuren. Valt de winter vroeg in, dan kan dit tot problemen leiden. Echter, zelfs bij vorst en sneeuw kan nog lang maïs worden geoogst. De nood is dus niet direct hoog.

36

procent

van de korrelmaïs is in Rusland geoogst

Hoe ver de uitzaai van tarwe en gerst in Rusland is maakte het ministerie niet bekend. Die van Oekraïne deed dat wel. Het areaal wintergranen staat daar op 5,9 miljoen hectare. Een kleine verlaging ten opzichte van vorig jaar, van een totaal die 7,4 miljoen hectare omhelst. Het areaal bestaat uit 5,3 miljoen hectare tarwe en triticale.

In West-Europa houdt niet alleen de droogte aardappeltelers in haar grip, ook het zaaien van granen wordt hier negatief door beïnvloedt. Volgens het Mars-rapport van oktober hebben Frankrijk, Duitsland en de Benelux met zeer droge zaaiomstandigheden te maken, waardoor de opkomst niet ideaal is geweest. Centraal-Europa kreeg juist meer regen waardoor de opkomst daar wel goed is. Het levert tevens een vertraging op in de oogst van korrelmaïs in Hongarije, Bulgarije, Roemenië en Oekraïne.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden