Voorspelling IGC

Graanproductie voor het eerst over 2,1 miljard ton

27 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

De prognose voor de totale wereldproductie van graan (tarwe en grove korrels) ligt 8 miljoen ton hoger dan in januari werd voorspeld. Dat meldt het International Grains Council (IGC). Als deze voorspelling uitkomt, dan komt de graanproductie voor het eerst boven de 2,1 miljard ton. 

In januari verwachtte men een totale graanproductie van 2094 miljoen ton. In februari werd deze prognose verhoogd naar 2102 miljoen ton aan granen. De productie stijgt hierdoor met 4,8 procent tegenover vorig seizoen. Vooral voorspelde recordoogsten van tarwe en maïs hebben hier een groot aandeel in.

De hogere opbrengst hangt samen met een hogere consumptie. De prognose van graanconsumptie werd verhoogd van 2062 miljoen ton in januari naar 2069 miljoen ton in februari. De consumptie stijgt dan met 4,3 procent ten opzichte van vorig seizoen. 

Recordoogsten in Australië grootste reden van hogere prognose 

Volgens het rapport van het IGC zorgen de recordoogsten in Australië grotendeels voor de hogere prognose. De verwachting is dat de productie in Australië stijgt van 36,8 miljoen ton naar 52,4 miljoen ton aan graan. 

De grootste graanleverancier blijft echter Amerika, met een totale productie van 465,9 miljoen ton. Ook hier hangt dit samen met een hogere consumptie. Het IGC verwacht dat er in Amerika 363,4 miljoen aan graan zal worden geconsumeerd in 2016/17.

Ook verwacht het IGC dat de exportcijfers nog verder gaan stijgen. Voorgaande jaren werd er gemiddeld 1230 miljoen ton aan graan geëxporteerd. De verwachting ligt dit seizoen op ruim 1300 miljoen ton. Vooral een stijging in de export van Rusland, van 110 miljoen ton naar 121 miljoen ton, lijkt hier aan bij te dragen. 

De voorspelling voor het seizoen 2017/18 is iets negatiever. Het IGC verwacht dat er volgend seizoen een daling van 2 procent in de totale productie zal plaatsvinden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden