Wat doet het weer?

Mars-bulletin toont de halve waarheid

25 April 2017 - Niels van der Boom

Het Mars-bulletin van de Europese Commissie meldt dat de gewasgroei in Europa, gemiddeld genomen, vlot verloopt. Een warm voorjaar zorgt daarvoor. Een gebrek aan neerslag gooit lokaal roet in het eten. Dat is echter maar de halve waarheid. Wat de impact van het koude weer is, is nog onbekend.

Het bulletin gebruikt data van 1 tot 18 april. Voor de wijdverspreide nachtvorst in Europa dus. De impact daarvan is niet meegenomen in de beoordeling. Het bulletin vermeldt wel dat regen broodnodig is om de gewasgroei te stimuleren. Het koude weer heeft vooral impact op de ontwikkeling van koolzaad. De situatie is onzeker. de opbrengstcijfers zijn gebaseerd op historische data en niet op actuele gegevens. Plussen in de opbrengsten kunnen dus snel verlagingen worden.

Opbrengstcijfers zijn gebaseerd op historische data

Benelux droog
België, Zuid-Nederland, Luxemburg en Noordoost-Frankrijk worden als droogtegebied aangewezen. Ook in Italië is het zeer droog. Het zuiden en oosten van Duitsland, Zuid-Polen en Roemenië schrijven gemiddelde temperaturen op die flink lager liggen dan het gemiddelde. Ook in de Balkan is het koud.

De opbrengst van tarwe krijgt, ten opzichte van vorige maand, een plus van 0,5 procent. De Mars-prognose ligt op een hectareopbrengst van gemiddeld 5,79 ton per hectare. Dat is een plus van 3,3 procent ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Voor gerst is dat 1,5 procent. Koolzaad scoort een minimaal plusje. Suikerbieten plus 3,7 procent. Voor aardappelen houdt het vast aan plus 3 procent, ofwel 33,4 ton/ha.

Zorgen over het noorden van Frankrijk
Uit satellietdata blijkt dat de gewasgroei in de eerste helft van april goed is geweest. Dat is te danken aan de bovengemiddelde temperaturen. Significante neerslag is vereist om de gewassen verder te laten ontwikkelen. Vooral over het noorden van Frankrijk worden zorgen geuit. Daar is het al sinds afgelopen herfst bovengemiddeld droog, wat voor veel onzekerheid zorgt. De totale neerslagsom is, sinds oktober, vergelijkbaar met het historisch droge jaar 1976.

De ziektedruk in tarwe en gerst is hoog, maar goed te bestrijden. Voor koolzaad, die zich in het einde van de bloei bevindt, is het de vraag hoeveel schade vorst heeft aangericht.

100

millimeter

neerslagtekort in Duitsland

Nachtvorstproblemen
Ook in Duitsland, na Frankrijk de grootste koolzaadproducent, speelt het nachtvorstprobleem. Hoe groot de schade aan het gewas is, kan nog niet gezegd worden. De gewasontwikkeling in maart was goed, maar in april zwakte dat af. Vooral het midden en westen van Duitsland zijn bovengemiddeld droog. Het neerslagtekort loopt op tot 100 millimeter sinds de start van dit jaar. De maïs uitzaai wordt vertraagt door het koude weer. Omdat de gewassen er goed op staan wordt voor de graanopbrengst niet gevreesd. Alleen koolzaad kan negatief uitpakken.

Door een warme start van het voorjaar is het zaaien van de suikerbieten in Europa gemiddeld goed verlopen. Bijna overal is vroeger gezaaid dan gemiddeld. Vooral in Duitsland en Polen is dat het geval geweest. Frankrijk volgde later door overmatige neerslag. Het is nog onzeker wat voor impact de vorst heeft gehad. In Oekraïne en Rusland wordt nog tot half mei gezaaid. Roemenië kende een later zaaiseizoen, vanwege de hoeveelheid regen. In het Zwarte Zee gebied startte het voorjaar vroeg en warm.

Wintergewassen zijn de winter goed uitgekomen. Een neerslagtekort zorgt naar verwachting niet voor problemen. In het zuiden van Oekraïne is al korrelmaïs gezaaid. Echter, regen, vorst en sneeuw gooien aan het einde van april roet in het eten. Ook in Rusland was het weer zeer mild en de gewasgroei loopt voor op het gemiddelde. Echter, niet alle belangrijke graanregio’s zijn goed de winter uitgekomen. Het zaaien van de voorjaarsgranen verloopt vlot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden