Eerst de voorraad omlaag

Cichorei-areaal moet in 2017 inkrimpen

28 April 2017 - Clarisse van der Woude

Krimp in het cichorei-areaal voor oogst 2017. Sensus wil de komende jaren de voorraad terugbrengen en heeft daarom minder areaal gecontracteerd. Dat valt te lezen in het jaarverslag 2016 van Cosun.

Door de bovengemiddelde opbrengsten van de laatste 2 campagnes is de voorraad inuline toegenomen en hoger dan verwacht. Hoewel de afzet in de Europese markt groeide in 2016, wil de inulineproducent het komende seizoen toch minder areaal contracteren. Over het exacte areaal doet Sensus geen uitspraken, maar uit CBS-cijfers blijkt dat er in 2016 op 3.857 hectare cichorei werd geteeld. Dat is iets minder dan de 3.903 hectare in 2015.

Tendens naar suikerverlaging is aanzet voor groei in inuline 

Sensus boekte in 2016 na een goed verlopen campagne een licht beter resultaat dan in 2015. De tendens naar suikerverlaging is aanzet voor die groei in Europa. Dit creëert kansen voor inuline, dat als suikervervanger kan worden gebruikt.

Babyvoeding Azië
De afzet van het ingrediënt aan producenten van baby- en kindervoeding bleef stabiel. Deze producten worden vooral in Azië verkocht, omdat consumenten in deze landen meer vertrouwen hebben in de kwaliteit van geïmporteerde producten van Westerse origine. Europese afnemers van Sensus produceren dan ook meer voor export van China en Zuidoost-Azië.

Prijzen in VS onder druk
Een tegenvallende afzet in de Verenigde Staten. Door toegenomen concurrentie bleven daar de verkoopprijzen onder druk staan. De Amerikaanse voedselautoriteit doet zeer waarschijnlijk eerste helft dit jaar een uitspraak over of inuline op de lijst van goedgekeurde vezels komt.

De algehele afzetverwachtingen zijn echter dusdanig dat de cichoreiverwerker ervan uit gaat dat het areaal na 2017 weer wat kan toenemen. Aan het streven van 10 ton inuline per hectare wordt onverminderd vastgehouden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden