Inside: Granen & Grondstof

Langer bewaren loont in pool Profytodsd

19 Juni 2017 - Niels van der Boom

Daar waar vorig jaar het tijdig afzetten van tarwe, na de graanoogst, financieel goed uitpakte bij Profytodsd is dit jaar het omgekeerde waar. Vooral aan de start van het nieuwe jaar kon van enkele pieken in de markt worden geprofiteerd. Het resultaat is geen vetpot, maar wel marktconform.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Profytodsd, agrarisch toeleverancier in Flevoland en Noord-Nederland, maakte in de eerste volle week van juni de definitieve nabetalingsprijs voor tarwe en gerst bekend. Voor de lange tarwepool, die loopt van augustus tot en met mei, wordt een eindresultaat van 147,50 euro netto per ton opgetekend. Dat betekent voor aangesloten telers een nabetaling van 37,50 euro per ton. Alle poolkosten zijn hier reeds van betaald. Wat resteert, zijn eventuele droogkosten of een correctie op basis van hectolitergewicht.

147,50

euro

per ton betaalt Profytodsd uit voor de lange tarwepool

Vroege pool eindigt lager
Profytodsd heeft ook een korte tarwepool, met een looptijd tussen oogst en de kerstdagen. Vorig jaar lag het resultaat daarvan bijna gelijk aan de huidige lange pool. Dit jaar is dat, met netto 143 euro per ton, 4 euro lager. Dat heeft alles te maken met het lage prijsniveau in die periode. De lange tarwepool kwam toen uit op 141 euro per ton uit. Voor gerst betaalt het bedrijf 132 euro netto per ton.

Spreiding van 12 euro
De gemiddelde marktprijs in die periode komt, op basis van beursnotering Emmeloord, uit op 161 euro. Daar gaan voor Profyto nog kosten voor op- en overslag, bewaring en overige kosten vanaf. Ondanks lage tarweopbrengsten in Europa startte het prijsniveau laag. Begin oktober kwam daar verandering in. Dat was het gevolg van een goede export en meer vraag. Begin 2017 stabiliseerde de prijs door de enorme mondiale voorraden.

Meeste tarwe gedroogd
De meeste tarwe, in het werkgebied van Profytodsd, werd in de tweede en derde week van augustus geoogst. Het vochtpercentage komt gemiddeld uit op 16,2 procent. Dit houdt in dat telers 2,10 euro per ton aan droogkosten betalen. Per tiende procent vocht, boven 15,5 procent, wordt 30 cent per ton gerekend. 

Hectolitergewichten bleven steken rond de 70-72. Het gevolg van lage temperaturen en weinig zon. 'We hebben ongeveer 10 procent minder tarwe ontvangen bij een gelijk areaal', weet woordvoerder Frans van Egmond. 'De opbrengsten lagen een stuk lager dan we gewend zijn. Dat verhaal hoor je overal terug.'

Ongeveer 10 procent minder tarwe bij gelijk areaal

Veel druk op gerstprijs
Het volume zomergerst is in dezelfde periode als tarwe geoogst, met een gemiddeld percentage an vocht van 16,3 procent. De hectolitergewichten van 60 tot 62 zijn gemiddeld en daarmee lager dan het gewend is. Weinig vraag en veel voorraad zorgde voor veel druk op de gerstmarkt, waardoor de prijs het gehele seizoen onder druk stond. Het prijsverschil met tarwe is 15 tot 20 euro per ton.

De bruto marktprijs in de afzetperiode tussen augustus en mei bedroeg 144 euro. De gerstpool van het bedrijf kent ook een klein volume wintergerst. Alle gerst wordt op de voermarkt afgezet. Brouwgerstrassen worden wel geteeld, maar halen boven de rivieren meestal geen brouwwaardige kwaliteit. Vanwege de kleine omvang is het lastig hier een mouterij voor te vinden.

Venijn in de staart
Oogst 2017 staat er nu goed op. Van Egmond schat bij de huidige situatie een normale oogst in. 'De verwachtingen zijn beter dan vorig jaar. Dit door het zonnige weer. Ook voor gerst ziet het er beter uit. Zelfs op het einde, met veel regen in de oogstperiode, kan het hectolitergewicht en daarmee de kilopbrengst nog fors dalen. Vooralsnog blijven we positief. Ook voor seizoen 2017-2018 kunnen aangesloten telers hun graan weer afzetten via een korte en lange pool, of geheel vrij.'

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden