Inside: Granen & Grondstof

Poldergraan rond eerste pool tevreden af

21 Juni 2017 - Niels van der Boom

'Poldergraan' is een nieuwe naam in Flevoland. Afgelopen seizoen is het bedrijf begonnen met de graaninname op haar vestiging in Biddinghuizen. Voor de meeste telers, en poolleden, is dat geen onbekende plek. Het resultaat van de eerste granenpool is bekend. Directeur Gert Jan Bonestroo is tevreden gestemd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het eerste resultaat van de lange tarwepool van Poldergraan, met voorschot, komt uit op netto €146,40 per ton. De pool kent een looptijd van 10 maanden, die start in september en eindigt in juni. Directeur Gert Jan Bonestroo streeft ernaar om het poolvolume in 10 stukken af te zetten. Daarbij wordt wel enige flexibiliteit gehanteerd binnen de maand.

De korte tarwepool werd eerder al op netto €146,60 per ton afgerekend. Best bijzonder, aangezien de meeste pools juist op de lange termijn beter presteerden in de markt. Vorig jaar was het resultaat van de lange pool €143,50 per ton en die van de korte pool €152 per ton.

146,60

euro

per ton realiseert de lange tarwepool met voorschot

Lage opbrengst, eiwit goed
Poldergraan heeft ook een pool voor voergerst. Die komt uit op €144,60 per ton. "In alle gevallen gaat het om nettoprijzen, waar alle kosten vanaf zijn getrokken", licht Bonestroo toe. "Hectolitergewichten lagen gemiddeld tussen 72 en 73 en de opbrengsten waren gemiddeld 25 procent lager. De hectares waren er wel, maar de kilo’s ontbraken. Van fusarium hadden we geen last. Alle tarwe is als voertarwe afgezet. Ook de winter- en zomergerst heeft als bestemming voer gekregen. De oorzaak hiervan waren de te lage hectolitergewichten."

Blonk telers overgestapt
Volgens Bonestroo zijn de telers tevreden met het eerste resultaat. Afgelopen jaar kwamen er nieuwe telers bij, die een innamepunt en extra pool in Flevoland waarderen. Poldergraan werkt veel samen met George Pars Graanhandel BV, uit Sint Jacobiparochie, die de vestiging van Blonk in Biddinghuizen vorig jaar kocht. "Door deze samenwerking kunnen we optimaal gebruikmaken van kennisuitwisseling en schaalvoordelen", legt Bonestroo uit. "In de bewerkingsmogelijkheden voor graan en zaaigraanvermeerdering vullen we elkaar goed aan. Op deze wijze leveren we onze telers toegevoegde waarde."

Locatie vernieuwd
"Op dit moment maken we Poldergraan klaar voor de toekomst. We zijn druk bezig met het renoveren van de daken en het creëren van een nieuwe stortplaats. Het zaaigraanseizoen starten we met een nieuwe ontsmettingslijn. Zonder de steun van onze klanten was dit niet gelukt", benadrukt Bonestroo.

Wordt te droge tarwe geleverd, dan krijgen telers compensatie

Compensatie bij droge tarwe
"Voor komend seizoen hebben we de innamevoorwaarden op een aantal punten gewijzigd", vertelt Bonestroo. "Dit moet de processen vergemakkelijken en stroomlijnen voor de teler. Graanopgaven kunnen nu via de website worden aangemeld. Verder starten we met een transportvergoeding van €2,50 per ton voor telers die hun graan zelf naar Biddinghuizen brengen. Dit geldt zowel voor gangbaar als biologisch product. Kleinere aanpassingen zijn: Geen weegkosten meer, lagere droogkosten, vochtcompensatie bij granen tussen 14 en 15 procent. Dit moet het geheel duidelijk en transparant maken. Uiteindelijk telt de nettoprijs voor de teler. Daarom moeten wij onze kosten laag houden, juiste verkoopmomenten kiezen en waarde toevoegen."

Vooruitzichten zijn positief
De granenman vindt het lastig een prognose te maken voor de komende oogst. "Toen ik 2 weken terug de telers berichtte, schreef ik over de lage graanprijzen. Daar is inmiddels alweer verandering in gekomen. Het ziet er positief uit. De vele regenval van vorig jaar, die van invloed was op de opbrengst, zagen we ook niet aankomen. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen om een lagere tarwekwaliteit te verwachten. Ook de opbrengst lijkt goed. Op zandgrond zie je wel dat de tarwe verdroogd. De planten kunnen echter diep wortelen en meestal voldoende water vinden. De ervaring leert dat droge jaren meestal goede graanjaren zijn. De wintergerst is dit jaar behoorlijk vroeger dan anders. Ik verwacht dat de eerste week van juli geoogst kan worden. Deze gewassen hebben voldoende water gehad en temperatuur. Dat kan een goede opbrengst leveren."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden