Boerenbusiness analyse

Heffing op maïs kan import halveren

10 Augustus 2017 - Wouter Baan - 4 reacties

Europa gooit de grens op slot voor maïs. Althans, de buitenlandse aanvoer wordt afgeremd met een flinke importheffing. Op het eerste gezicht komt de maatregel nogal uit de lucht vallen. Al valt er zeker wat voor te zeggen, nu de Braziliaanse graanschuren letterlijk overstromen en ook de VS recordopbrengsten binnenharkt.

De Europese Commissie heeft per direct een importheffing ingesteld op maïs, rogge en sorghum. De heffing bedraagt €5,16 per ton en geldt ook voor de vrachten die al onderweg zijn naar de Europese Unie. Vooral de heffing op maïs springt in het oog. Dit is een belangrijke grondstof voor de voerindustrie. Daarbij bewijst het verleden dat importheffingen op maïs veel teweegbrengen.

Maïs is een grote commodity op de wereldmarkt 

Import schommelt
Europa is, na Mexico en Japan, in 2017 de derde grootste importeur van maïs ter wereld. De Europese productie komt dit jaar uit op circa 15 miljoen ton, een plus van 15,5% ten opzichte van vorig jaar. De Europese import van maïs kent nogal wat uitschieters, zowel naar boven als naar beneden. Zo steeg de import in 2010 met 167%. En 4 jaar later, in 2014, kelderde de import weer met ruim 44 %. Overigens niet zonder reden. 

De grootste maïsproducenten in de wereld zijn de VS, China en Brazilië. China speelt op de wereldmarkt geen een rol en verbruikt nagenoeg alles zelf. De VS en Brazilië daarentegen zijn verreweg de grootste exporteurs van maïs. Juist in deze landen, staat de ‘cornprice’ onder druk door een ruim aanbod.

Opslagproblemen in Brazilië
Akkerbouwers in de Braziliaanse provincie ‘Mato Grosso’ oogsten dit jaar 29,5 miljoen ton maïs. Dat is een verhoging van 55% tegenover vorig jaar. In dat jaar kende Brazilië nog een maïstekort, waardoor varkens zelfs eerder moesten worden geslacht. De opslagcapaciteit raamt de overheid op 33,5 miljoen ton. Ruim voldoende dus. Het probleem is echter dat veel van deze opslagen nog vol liggen met soja, waar dit jaar ook recordhoeveelheden van zijn binnengehaald. Brazilië kan dus niet veel anders dan maïs dumpen op de wereldmarkt.

Braziliaanse akkerbouwers hebben geen opslag voor hun maïsoogst. (Foto: Juliano Manhaguanha)

Goedkope maïs in VS
Ook in de VS is maïs tegen spotprijzen op te halen, tegen iets meer dan $150 per ton. Dit terwijl de maïsprijs de afgelopen jaren vaak de $200 per ton, en zelfs de $300 per ton, wist te overstijgen. In de Verenigde Staten liggen flinke maïsvoorraden opgeslagen na de recordoogst, van ruim 384 miljoen ton, vorig jaar. De maïsoogst valt dit jaar zo’n 7% lager uit, maar dat is nog altijd goed voor de derde hoogste productie ooit. Oftewel: overproductie. Een prijscrisis in de VS kan alleen afgewend worden als de vraag naar maïs drastisch toeneemt.

Als oplossing wordt aangedragen om meer maïs te gebruiken voor bio-ethanol. Tegen deze oplossing leeft echter veel weerstand, omdat het produceren en transporteren van bio-ethanol bijna evenveel energie kost als het opbrengt. Het exporteren van maïs op de wereldmarkt lijkt daarom de meest voor de hand liggende oplossing om de Amerikaanse maïsvoorraden te laten slinken.

Sterkere euro
Niet te onderschatten is de euro die in luttele weken flink in waarde gestegen. In april was de euro nog $1,05 waard, medio augustus beweegt de koers rond $1,17. De goedkopere dollar, in combinatie met de lage maïsprijs, maakt het interessant om Amerikaanse en Braziliaanse maïs te importeren naar Europa.

Het verleden bewijst dat importheffingen op maïs veel effect hebben

Daarom importheffing
Brussel ziet de bui waarschijnlijk al hangen er verwacht dat er een stortvloed aan maïs naar Europa wordt verscheept. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat de geïmporteerde maïs wordt belast. Brussel ondersteunt de Europese maïsprijs door iedere ton geïmporteerde maïs met €5,16 te belasten.

Dergelijke maatregelen liegen er niet om. Een gemiddeld schip, dat de Rotterdamse haven binnenvaart, kan zomaar 50.000 ton aan boord hebben. Vermenigvuldig dit met de gestelde importheffing en de vracht wordt ineens tonnen duurder. Dan is de (Zuid)-Amerikaanse maïs ineens zo goedkoop niet meer.   

Dergelijke importheffingen zijn overigens niet nieuw. Zo hanteerde Brussel in juli 2014 een vergelijkbare importheffing, omdat het heffingsvrije quotum toen al overschreden was. In dat jaar werd de Europese import 'toevallig' bijna gehalveerd. Een importheffing zet dus veel zoden aan de dijk, zo bewijst het verleden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Tonnis 10 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10875501/heffing-op-mais-kan-import-halveren][/url]
Als ik dit zo lees is de Europese unie er alleen maar voor de grondbezitter. Ik als pluimveehouder baal van dit soort maatregelen. Ik moet de mest al afzetten voor een bedrag dat buiten realiteit ligt, en nu moet ik het voer ook inkopen voor prijzen die kunstmatig hoog worden gehouden.
Kleiboer 11 Augustus 2017
Tonnis schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
Als ik dit zo lees is de Europese unie er alleen maar voor de grondbezitter. Ik als pluimveehouder baal van dit soort maatregelen. Ik moet de mest al afzetten voor een bedrag dat buiten realiteit ligt, en nu moet ik het voer ook inkopen voor prijzen die kunstmatig hoog worden gehouden.


Ik hoor jou niet klagen over de invoerheffingen die worden geheven op kippenvlees en eieren. Dus jullie mogen er wel voordeel van hebben, maar een akkerbouwer niet?
Georg 11 Augustus 2017
Wij als akkerbouwer verdienen al enkele jaren niks aan de graanteelt maar ik weet wel zeker dat we een eerlijk product afleveren. Als de intensieve veehouderij zich liever bezichhoudt met de goedkoopste rotzooi die op de wereldmarkt te koop is...wel ze doen maar, kom dan niet zeuren als het misgaat met de eerlijkheid van jullie afgeleverde product! Duurzaamheid is toch zo belangrijk?
Fred 12 Augustus 2017
Wellicht ten overvloede; de Commissie kan pas overgaan als voldaan wordt aan WTO voorwaarden. Voor de graanhandelaren kwam die heffing zeker niet als een verrassing omdat de Commissie de elementen voor een mogelijke heffing periodiek op een openbare site plaatst. RVO stuurt die informatie op verzoek aan iedereen toe. Fred.klein@rvo.nl
Abonnee
Insider 14 Augustus 2017
Fred schreef:
Wellicht ten overvloede; de Commissie kan pas overgaan als voldaan wordt aan WTO voorwaarden. Voor de graanhandelaren kwam die heffing zeker niet als een verrassing omdat de Commissie de elementen voor een mogelijke heffing periodiek op een openbare site plaatst. RVO stuurt die informatie op verzoek aan iedereen toe. Fred.klein@rvo.nl

Eindelijk een inhoudelijke reactie op dit forum en onder eigen naam. Super!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Granen & Grondstof

Handelaren pakken winst op maïs- en sojamarkt

Analyse Grondstoffen

Gewasconditie blijft dalen door droogte in VS

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden