Inside: Granen & Grondstof

Tarweprijs naar voorlopig dieptepunt

11 Augustus 2017 - Wouter Baan

De augustuseditie van het WASDE-rapport pakt negatief uit voor de grondstofkoersen. Als gevolg van hogere eindvoorraden daalde de tarweprijs op de Matif tot het laagste punt van dit jaar. Ook soja en maïs houden het niet droog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Canadese tarweproductie is verlaagd met 1,9 miljoen ton tot 26,5 miljoen ton. Dat komt voornamelijk door de droogte in de prairieregio's. Minder tarwe uit Canada weet echter niet te voorkomen dat de wereldwijde eindvoorraden in tarwe opnieuw toenemen.

De Russen stevenen af op een productierecord van 77,5 miljoen ton, circa 5 miljoen ton meer dan vorig jaar. Per saldo stijgt de wereldwijde productie met 6 miljoen ton tot 743,2 miljoen ton. De eindvoorraden komen hierdoor circa 4 miljoen ton hoger te liggen, op 264 miljoen ton.  

Matif tarwe opende vrijdag op voorlopig dieptepunt

Tarwe in het rood
De tarweprijs op de Matif in Parijs opende vrijdagochtend 11 augustus €1,25 lager en kwam daarmee uit op €160,25 per ton. Dit is tot dusver het laagste niveau van 2017. Ook in de VS sloot de tarweprijs op de CBoT donderdag 4% lager en eindigde daarmee op $161,86 per ton. Die dalingen bleken het gevolg van de metingen uit het WASDE-rapport. In Verenigde Staten is de tarweprijs sinds juli bezig aan een neerwaartse spiraal, maar werd er eind april nog onder de $150 per ton genoteerd. 

Ook soja lager
Ook de eindvoorraden van soja zijn geplust, met ruim 4 miljoen ton tot 97.7 miljoen ton. Deze toename is een gevolg van ruimere oogstprognoses in Argentinië en Brazilië. Ook de Verenigde Staten pluste licht. Argentinië is een zwaargewicht met een bijgestelde oogstprognose van 2,5 miljoen ton. Het augustuscontract op de CBoT kreeg een flinke tik te verwerken en sloot donderdag 10 augustus 3,3% lager op $341,99 per ton.

Voorraden drukken maïs
Ook de maïsprijs moest donderdag 10 augustus inleveren. Een daling van 4% zorgde voor een prijs van $140,64 per ton. Ook hier drukken ruime eindvoorraden de prijs. Overigens liepen de eindvoorraden in maïs nauwelijks verder. De ruim 200 miljoen ton eindvoorraden aan maïs vallen echter wel onder de noemer 'ruim'. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden