Inside: Granen & Grondstof

Koers sojabonen is aan het jojoën

20 November 2017 - Clarisse van der Woude

Sojabonen maakten vorige week een fikse prijsspurt door. In de nachtbeurs van maandag 20 november werd een deel van de winst alweer ingeleverd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aanjagers van de eerdere spurt zijn de andere grondstoffen, die naar boven bewegen, en een flauwere dollar. Vooral sojameel wist een hogere prijs te generen door zorgen over droogte in Argentinië. Verder gaf ook het WASDE-rapport nog steeds steun. 

Handelaren nerveus
Maandag leverden de bonen alweer in. Dit onder meer door goede verkopen van Aziatische plantaardige olie. Zaken die handelaren nerveus maken. Ook lagere maïsnoteringen en gunstige weersomstandigheden in Zuid-Amerika drukken de stemming. In Brazilië ligt de inzaai van sojabonen gelijk aan vorig jaar: zo’n 73% is gereed, het 5-jarig gemiddelde ligt op 68%.

Export loopt achter
Wat ook niet helpt, is dat de exportverkopen van Amerikaanse sojabonen achterlopen op vorig seizoen. Om de markt boven de $1.000 te krijgen, is een calamiteit zoals een weerprobleem nodig. Volgens de weersvoorspellingen zit dat er echter de komende 2 weken niet in. Ook de dollar verstevigde z’n grip en dat helpt de Amerikaanse gewasprijzen niet.Tot en met vorige week vrijdag bevonden sojabonen zich nog in een prijsspurt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden