Inside: Granen & Grondstof

Biobrandstof trekt aan maïsvoorraad

13 December 2017 - Niels van der Boom

In de decemberrapportage van het Amerikaanse landbouwministerie USDA komt de maïsvoorraad lager uit. Dit door veel vraag vanuit de biobrandstoffensector. Voor soja en tarwe worden de voorraden louter naar boven gecorrigeerd. Toch zien analisten ook lichtpuntjes voor de start van 2018.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het WASDE-rapport (World Agricultural Supply and Demand Estimates) voor december zet het USDA de voorraden voor soja en tarwe hoger neer, terwijl maïs daalt. Dat komt niet als een verrassing. De productie van ethanol in de Verenigde Staten (VS) draait namelijk op volle toeren.

De ethanolproductie bereikte meerdere records

Recordproductie ethanol
Voor seizoen 2017/2018, wat eindigt op 31 augustus, verwacht het USDA een eindvoorraad van 2,437 miljard bushel maïs. Dat is een verlaging van 50 miljoen bushel, ten opzichte van de novemberprognose. Die verandering is te wijten aan een sterke vraag vanuit de productie voor biobrandstof. 

De ethanolproductie bereikte gedurende de afgelopen weken meerdere weekrecords in de VS. Aan de maïsexport sleutelt het ministerie niet. Die blijft onveranderd op 1,925 miljard bushel staan. Het verkoopseizoen is echter zwak van start gegaan. Handelaren verwachten dat dit in de loop van het seizoen aantrekt.

De eindvoorraad sojabonen gaat licht omhoog, van 425 naar 445 miljoen bushel. De export wordt met 25 miljoen bushel verlaagd. De vraag is vanuit de VS gering. Minder export wordt voor een gedeelte opgevangen door het verhoogde gebruik; met als doeleinde zaaizaad, zo schat het USDA in.

Tarwevolume blijft toenemen
Tarwe gaat in de nieuwste rapportage omhoog van 935 naar 960 miljoen bushel; meer dan door de handel werd gedacht. De Canadese tarweoogst is met 3 miljoen ton naar boven bijgesteld. Dit getal ligt in lijn met cijfers van de Canadezen zelf. Voor Europa is de oogst van 2017 met 1 miljoen ton verhoogd.

De wereldwijde maïsvoorraad zet het USDA op 204,8 miljoen ton. Dat was vorige maand nog 203,86 miljoen ton. Soja staat nu op 98,32 miljoen ton, wat eveneens een lichte verhoging betekent. Voor sojagrootmachten Brazilië en Argentinië voert de VS verlagingen door, als gevolgd van meer export. Verhogingen zijn afkomstig uit de VS, Canada en EU. Tarwe zetten de Amerikanen op 268,42 miljoen ton, tegenover 267,43 miljoen ton in november.

1

miljoen ton

meer tarwe in de EU

Al met al brengt het WASDE-rapport weinig verrassingen voor de sector en de handel. Naar een verhoging van het zaaizaadgebruik voor soja werd al langer uitgekeken. Een stijgend areaal kan immers niet zonder stijging van het zaaizaadverbruik.

Volatiliteit op komst?
Export van tarwe uit de VS en Europa blijft tegenvallen. Op de wereldmarkt is het Rusland die domineert. Zwarte zeehavens blijven op volle kracht tarwe exporteren. Winterweer is geen spelbreker, waardoor de exportmachine kan blijven draaien.

Rabobank ziet ook kleine lichtpuntjes. Zo verwachten ze dat de Zwarte zee-export af gaat nemen, er minder tarwe uit de droge zuidelijke staten van de VS komt en dat de wereldvoorraad afneemt. Weermodellen laten nog steeds zien dat La Niña minimaal aanhoudt tot in het eerste kwartaal van 2018, waardoor de markt heftig kan reageren op weersextremiteiten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden