Inside: Voermarkt

Stro als appeltje voor de dorst bij akkerbouwer?

14 December 2017 - Niels van der Boom

Veehouders houden rekening met stroprijzen die in de laatste weken van het jaar kunnen pieken. Daarvoor zijn verschillende motieven aanwezig. Betekent dit dat akkerbouwers kunnen profiteren? Het zou een kleine meevaller betekenen bovenop de magere graanprijzen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Fouragehandelaren merken dat er onder veehouders veel vraag is naar stro. De verwachting is dat deze markt in de aanloop naar oud en nieuw voor vuurwerk kan zorgen. Dat biedt kansen voor akkerbouwers. De huidige prijsontwikkeling laat dit echter nog niet zien. De ruimte tussen aanbieder en afnemer is de schokbreker.

Stilte rond de feestdagen
De aanvoer van stro naar Nederland stokt vanaf het einde van week 51, de op 1 na laatste week van 2017. Vanwege de feestdagen ligt de transportsector gedeeltelijk stil. De transportkosten nemen fors toe, waardoor er even geen stro en ander ruwvoer uit het buitenland wordt aangevoerd. Dit zorgt momenteel al voor een krap aanbod, terwijl melkveehouders wel nieuwe bestellingen plaatsen.

De transportkosten stijgen fors vanwege de feestdagen

Fouragehandelaren dippen uit hun voorraden om klanten zodoende van voldoende stro te voorzien. Akkerbouwers hebben een afwachtende houding aangenomen, gezien de verwachtte stijgende prijzen. De stemming wordt op de beurzen als vast betiteld. Dat beeld is ook in het buitenland merkbaar. Franse akkerbouwers houden de deuren eveneens dicht, met het oog op aantrekkende prijzen. Daarom wordt dit jaar meer stro uit Spanje gehaald.

Prijs (nog) niet omhoog
Afgelopen week (week 50) daalde in Middenmeer de prijs voor stro in grote balen met €5 per ton, naar €110 tot €120 per ton. Kleine balen bleven onveranderd op €140 staan. Goes noteerde €95 tot €105 per ton en Emmeloord €105 tot €110 per ton in week 49.

De prijs voor afnemers zit hier doorheen geweven. In week 50 komt de prijs van tarwestro uit op €125 tot €135 per ton franco boerderij. Voor gerstestro wordt hetzelfde betaald. Vooral koolzaadstro is roofgoed. Door een moeizame oogst is weinig van dit product in de baal gekomen.

Kapers op de kust
Ten opzichte van de voorgaande maanden is de stroprijs sinds november bezig met een opmars van enkele tientjes, aan de koperskant. Naast melkveehouders hebben bloembollentelers een behoorlijk volume weggekaapt, waardoor het aanbod mede als krap wordt omschreven.

Met een blijvend laag prijsniveau voor tarwe en gerst kan de strohandel als appeltje voor de dorst dienen bij akkerbouwers die zelf opslagmogelijkheden hebben. Dit betekent echter wel dat de komende 2,5 week meer aandacht moet worden besteed aan het volgende van de markt dan aan het kerstdiner. Wanneer in januari de transportbedrijven hun combinaties de weg op sturen, is er snel voldoende aanbod om het gat in de markt mee op te vullen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden