Inside: Granen & Grondstof

Week 51: Is er een lichtpuntje voor de granenmarkt?

20 December 2017 - Niels van der Boom

Al langere tijd is er weinig beweging op de wereldwijde granenmarkt. De productprijzen zijn grotendeels stabiel. Dit vanwege de grote voorraden en goede verwachtingen voor de ingezaaide percelen. Mogelijk ontstaat er een lichtpuntje door de situatie in Brazilië.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel er wel een kleine stijging was voor de notering op de granentermijnmarkt in de Verenigde Staten (VS), blijven de prijzen gedrukt door de dominante positie van Rusland en Oekraïne. Deze landen kunnen goedkoop graan aanbieden vanwege de grote oogstomvang dit jaar. Dit zorgt er tevens voor dat het exportniveau vanuit de VS 10% lager ligt.

2

procent

stijging van Europese productie verwacht in 2018

Vraag vanuit Brazilië
Er ontstaat mogelijk vraag vanuit Brazilië. Dit doordat de graanoogsten tegen kunnen vallen, wat te maken heeft met ongunstige weersomstandigheden. Meer vraag zal de mondiale graanmarkt ten goede komen.

Prijzen fluctueren nauwelijks
Ook op de Nederlandse regionale beurzen is vrijwel geen beweging te zien in de tarweprijs. De termijnmarktnoteringen voor maart stegen licht: €0,25 per ton. Het maartcontract noteert op dinsdag 19 december €160,50 per ton, terwijl die van mei stabiel bleef op €164,25 per ton.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

De regionale beurzen laten nauwelijks beweging zien.

Tussen 6 en 12 december werd er 385.635 ton graan geëxporteerd vanuit Europa en dat is meer dan de 206.723 ton die geïmporteerd werd. Toch was de export vanuit Europa (4,7 miljoen ton) bijna de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen bedroeg de export 10,8 miljoen ton.

Verwachtingen voor 2018
Terwijl de oogsten van 2017 net zijn afgerond, is de eerste prognose voor 2018 al gemaakt. Hoewel het nog onbekend is wat groeiseizoen 2018 gaat brengen, wordt een iets grotere graanoogst (+2%) verwacht ten opzichte van afgelopen jaar (304,9 miljoen ton). Dat verwacht het Franse analistenbureau Stratégie Grains.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden