Inside: Granen & Grondstof

Europese tarwe-export lijdt onder concurrentie

27 December 2017 - Kimberly Bakker

De tarwe-export uit de Europese Unie (EU) verloopt tot nu toe traag, waardoor de granenmarkten onder druk zijn komen te staan. Welke concurrent maakt het de EU lastig?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds juli 2017 is slechts 9 miljoen ton tarwe geëxporteerd vanuit de EU-28. Dat is maar liefst 25% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit hangt samen met de recordtarweoogst van Rusland (83 miljoen ton). Dat is 14% meer dan in 2016 en 35% meer dan in 2015. Daarmee wordt het land momenteel betiteld als ’s werelds belangrijkste exporteur.

Duitsland noteert ietwat hoger
Aan het begin van het jaar lag de broodtarweprijs in Duitsland net onder de €150 per ton. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar. Echter, de prijzen van voedergranen lieten in december wel een lichte stijging zien, ten opzichte van vorig jaar.

De prijzen kwamen iets hoger uit dan vorig jaar

Zo steeg de prijs van voertarwe in Duitsland naar €148 per ton, in 2016 kwam de prijs uit op €145 per ton. De prijs van gerst steeg in de maand december naar €140 per ton (€130 per ton in 2016).

Wat zal 2018 betekenen?
De ontwikkeling van de granenprijzen zal in 2018 waarschijnlijk afhangen van de export. Voor de graanexport vanuit Duitsland en andere EU-landen zullen een aantal zaken van belang zijn: hoe ontwikkelt de tarwe-export en –oogst van Rusland zich, wat gaan de wisselkoersen doen en in hoeverre worden biologische producten belangrijker?De slotkoers van tarwe ligt de afgelopen weken rond de €160 per ton (Matif).

Bekijk meer grafieken in de database.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden