Inside: Granen & Grondstof

Poolkou teistert Amerikaanse gewassen

2 Januari 2018 - Niels van der Boom

Extreme kou zorgt in de Verenigde Staten (VS) en Canada voor een situatie die veel wegheeft van de Noord- of Zuidpool. Het legt niet alleen het dagelijks leven lam, maar heeft ook gevolgen voor de wintertarwe. Vooral in staten waar nauwelijks tot geen sneeuw ligt, is vorst- en droogteschade een probleem.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Temperaturen met dubbele cijfers in de min maken het de tarwegewassen in Kansas en Oklahoma behoorlijk moeilijk. De harde rode wintertarwe kan wel tegen een stootje, maar er is een bijkomend probleem; naast de kou is het er extreem droog.

10

millimeter

regen viel er in de afgelopen 2 maanden

Extreme droogte
In de zuidelijke Plains viel gedurende de afgelopen 2 maanden slechts 10 millimeter neerslag. Minder dan 10% van wat normaal is. De bovengrond is hierdoor erg droog, waardoor vorstschade eerder optreedt dan bij een vochtige bodem. Door de droge herfst is ook de wortelontwikkeling achtergebleven. Experts verwachten daarom dat vorstschade onomkeerbaar is. Blijft het begin 2018 eveneens droog, dan verergeren de problemen snel.

Wanneer het voorjaar start, heeft de plant vocht nodig om te kunnen groeien. Is dit niet in voldoende mate aanwezig, dan is de schade groot. De VS-droogtemonitor noemt het westen van Kansas abnormaal droog. In Oklahoma is de droogte gemiddeld, al is ook daar in 8 weken tijd geen regen van betekenis gevallen. In de Midwest is meer sneeuw gevallen, waardoor de zachte tarwe, die daar veel wordt geteeld, beter beschermd is tegen de kou.

Scheepverkeer
Vorst heeft ook gevolgen voor de graanoogst van afgelopen jaar. Niet alleen vriezen de imposante Niagara Falls dicht, maar ook de belangrijke rivieren in Illionois en de Mississippi hebben met ijs en een zeer lage waterstand te maken. Hier ondervindt het scheepverkeer hinder van.

Deze schepen vervoeren maïs en soja van de Midwest naar de Golf van Mexico. Ook sluizen ondervinden hinder van de kou. In Canada worden extreem lage temperaturen waargenomen; zelfs tot -37 graden Celsius. Of dit gevolgen heeft voor de wintertarwegewassen, is nog niet bekend.

De kou keert dit weekeinde terug

Records
Ondertussen blijft een poolwind de VS veranderen in een ijskast. Op verschillende plaatsen worden records gebroken. In de Nebraska sneuvelde een 130 jaar oud record en ook in South Dakota moest het record van 1919 eraan geloven, toen de temperatuur op -36 graden Celsius uitkwam. Later deze week neemt de kou iets af, om zodoende rond het weekeinde weer terug te keren. In combinatie met een storm wordt er veel sneeuw verwacht.

Kou op komst?
In Europa kijken we met gemengde gevoelens naar het weer in Noord-Amerika. In veel Europese landen is het nog steeds extreem zacht en bovendien zeer nat. De komende dagen wordt nog eens 10 tot 20 millimeter neerslag verwacht (in combinatie met een storm), meldt DCA Agroweer.

Aankomend weekend wordt kouder weer verwacht, waarna een periode met droog, zonnig en koud weer volgt. In Nederland blijft het schommelen rond 0 graden. In Centraal- en Oost-Europa wordt kouder weer verwacht. In hoeverre de kou doorzet, is nog onduidelijk. Daarover zijn de weermodellen niet eenzijdig.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden