Voor sojabonen

China onderzoekt invoerheffing tegen VS

11 Februari 2018 - Anne Jan Doorn

China bestudeert de mogelijkheid om een invoerheffing in te stellen voor soja uit de Verenigde Staten (VS). Dit als reactie op de invoerheffingen die de VS afgelopen maand stelde op zonnepanelen en wasmachines uit China.

Het Chinese ministerie van Handel onderzoekt sinds januari welke invloed een invoerheffing tegen de VS kan hebben. Het zou dan voornamelijk gaan om anti-dumpingmaatregelem en anti-subsidiemaatregelen. Hiermee lopen de spanningen tussen ‘s werelds grootste economieën op, met commodity’s als inzet. China heeft voor sorghum al invoerheffingen ingesteld, maar de invloed van een invoerheffing op soja zou veel groter zijn.

China grootste sojaklant
De invloed van een dergelijke invoerheffing kan groot zijn, omdat China verreweg de grootste soja-importeur is. Het land importeerde 97 miljoen ton soja. Dat dit veel is blijkt uit de 14 miljoen ton die de Europese Unie (EU) importeert. China’s sojabonenimport is gegroeid tot een record, omdat er grote schaalvergrotingen van de veehouderij in het land zijn.

Op de beurs in Chicago (CBoT) was weinig verandering in de prijs van sojabonen te zien. Na een kleine daling op woensdag 7 februari steeg de prijs vrijdag 9 februari weer naar €362 per ton.De sojabonenprijs steeg naar €362 per ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Beperkte mondiale vraag blijft tarwe-export remmen

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne niet van plan minder tarwe te zaaien

Analyse Grondstoffen

Voedselzekerheid en milieu botsen in Amazonegebied

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden