Inside: Granen & Grondstof

Vorst laat tarweprijs niet stijgen

12 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

Het koude weer van deze maand heeft weinig invloed gehad op de wintertarwe in Europa. De gewassen staan er namelijk goed bij. Welke effecten heeft dit op de Europese tarwemarkten?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de West-Europese landen staat de wintertarwe er goed bij en heeft de afgelopen vorstperiode voor weinig schade gezorgd. In Rusland en Oekraïne is wel schade berokkend door de kou. Dit omdat er te weinig sneeuwbedekking is.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

De berichten waarin vermeld staat dat de tarwe er goed voorstaat, had een daling op de Matif in Parijs tot gevolg. Waar de notering op donderdag 1 maart nog €167 per ton noteerde, wordt er inmiddels €158 per ton genoteerd.

Aanbod Russische tarwe
Het aanbod van goedkope Russische tarwe heeft tevens een prijsdrukkend effect. De export vanuit Rusland wordt ondersteund door het feit dat de importban vanuit China opgeheven is. In het lopende seizoen (tot en met februari) exporteerde Rusland 27 miljoen ton tarwe, een jaar eerder was dat nog 19 miljoen ton.

De export vanuit de Europese Unie (EU) loopt hier ver op achter (bijna 14 miljoen ton tot en met februari). Daarmee loopt de Europese export ook ver achter op vorig jaar, toen in dezelfde periode al 17 miljoen ton geëxporteerd was. 

Als laatste wordt de prijs ook gedrukt door de sterke euro, die nadelig is voor de export van Europese tarwe.Na een lange tijd een stijgende lijn te noteren, is er nu een daling ingezet.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden