Zorgen over importtarieven

Sojabonensector in het geweer tegen Trump

13 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

De American Soybean Association (ASA) heeft maandag 12 maart haar zorgen geuit over de tegenmaatregelen die China mogelijk neemt tegen de Amerikaanse sojabonensector. Dit naar aanleiding van de importtarieven op staal en aluminium van de Amerikaanse president Donald Trump.

De zorgen over de mogelijke gevolgen van de importtarieven nemen toe. Daarom heeft John Heisdorffer, voorzitter van de ASA, in een brief aan Trump geschreven dat hij de heffingen moet opheffen. Dit omdat het anders tot gevolg kan hebben dat andere landen, met name China, tegenmaatregelen uitvoeren die de sojabonensector stevig kunnen treffen.

61

procent

van sojabonen uit de VS gaat naar China

De situatie is belangrijk voor de ASA, omdat China in de laatste 10 jaar de grootste afnemer van sojabonen uit de Verenigde Staten (VS) is geworden; 61% van de totale sojabonenexport gaat naar China.

De vrees van de ASA is dat Brazilië, inmiddels ‘s werelds grootste sojabonenexporteur, de rol van de VS met betrekking tot China overneemt. De sojabonenindustrie en -export is van groot belang voor de Amerikaanse economie. 

Invloed op de markt
Ondertussen loopt de Amerikaanse sojabonenexport terug. Dit terwijl de export naar China wel goed doorloopt. Door de mogelijke handelsoorlog daalde de koers van sojabonen op de CBoT van ruim $390 (week 10) naar $380 per ton (maandag 12 maart). De Chinezen reageren niet positief op het nieuws: de sojabonennotering op de Chinese termijnmarkt van Dalian liet namelijk een kleine daling zien.

Eerder werd al bericht dat Europa dreigt met represailles, zoals een fikse importheffing op maïs. Staal zou echter niet zozeer het probleem zijn voor Trump, omdat de staalindustrie in de VS er goed voor staat. Volgens het Financieele Dagblad gaat het Trump in het ontluikende handelsconflict om Europese auto's. Het Europese tarief voor auto's uit de VS is namelijk 10%, terwijl de Amerikanen slechts 2,5% heffen op voertuigen uit de EU.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden