Inside: Granen & Grondstof

Poetin: 'Rusland moet agrarische grootmacht zijn'

19 Maart 2018 - Anne Jan Doorn

De Russische president Vladimir Poetin wil dat Rusland de grootmacht wordt op het gebied van landbouw. De eigen productie in het land groeit sterk, mede door de vele importverboden. Welke effecten heeft dit op de Russische granenmarkt?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"De Russische landbouwsector is de de afgelopen jaren drastisch veranderd. Het is een locomotief geworden van de Russische economie", zo zei Poetin 12 maart in een toespraak in Krasnodar (in het zuidwesten van Rusland). De export van landbouwproducten is sinds 2000 16 keer zo groot geworden.

Westerse sancties
"De Europeanen en Amerikanen hebben ons de gelegenheid geboden om onze landbouwproductie verder uit te breiden. Dit door de vele handelssancties", zo vervolgde Poetin. Het betreft hier de sancties naar aanleiding van de annexatie van de Krim. "Het maakt dat Rusland tegenwoordig volledig zelfvoorzienendheid is in haar voedselbehoefte."

135

miljoen ton

graan geproduceerd in Rusland

De sterke stijging van de landbouwproductie is ook terug te zien in het graan. De productie van graan bereikte in 2017 een niveau van 135 miljoen ton. Daarmee heeft Rusland het record uit 1978 gebroken, toen de Sovjet-Unie grotere gecultiveerde gebieden had. Van de genoemde 135 miljoen ton graan, is 85 miljoen ton tarwe.

Prognoses
Voor het komende seizoen wordt een iets kleinere graanoogst verwacht (128 miljoen ton). Dit komt voornamelijk door de goede weersomstandigheden. Op dit moment loopt het inzaaien van de Russische graangewassen ver achter, wegens een koud voorjaar. De graanvoorraden in Rusland liegen er echter niet om; er ligt bijna 53 miljoen ton op voorraad.

De prijzen voor het Russische graan stijgen momenteel. Dit doordat er veel vraag is vanuit importerende landen, zoals Egypte en Turkije. De prijs voor Russische voedertarwe ligt op het moment op het hoogste niveau sinds april 2015. Daarnaast stijgt de prijs van Russische maaltarwe naar $210 per ton FOB (free on board).

Omstreden maatregelen
Dat Rusland soms omstreden maatregelen neemt om de nieuwe agrarische grootmacht te worden, valt niet te ontkennen. Zo wordt de argumentatie achter vrijwel iedere boycot betwijfeld. Poetin behaalde zondag 18 maart nog een grote zege bij de Russische verkiezingen met ruim 75% van de stemmen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden