Inside: Granen & Grondstof

Granenmarkt laat wisselend beeld zien

2 April 2018 - Kimberly Bakker

De granenmarkt laat wereldwijd een wisselend beeld zien. Daarbij zijn er veelal dalingen zichtbaar van de tarwenoteringen in de Verenigde Staten (VS), terwijl de rest van de wereld redelijk stabiel noteert.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de tarweregio's in de VS is neerslag gevallen, waardoor de condities iets zijn verbeterd. Echter, rooskleurig is het nog niet, want er is veel minder neerslag gevallen dan vorig seizoen. In Europa zijn de lage temperaturen grotendeels verdwenen, op Rusland na waar het in de tarweregio's nog aanhoudend vriest.

Veel akkerbouwers in Oekraïne (door vorst en lage temperaturen) zullen, volgens analisten minder tarwe/gerst inzaaien en juist voor maïs kiezen. Ook in Roemenië, Polen en Duitsland heeft de vorst invloed op de inzaai, want daar komt de inzaai van lentegranen moeizaam op gang.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De tarwenotering op de Matif in Parijs beweegt veelal zijwaarts.

Gerstnoteringen iets hoger
Op de internationale markten noteert gerst iets hoger. Dit heeft te maken met de aanhoudende vraag. Ook de export loopt goed door; zo kocht Saoedi-Arabië ruim 1 miljoen ton voergerst uit de Europese Unie (Frankrijk en Duitsland), het Zwarte Zeegebied en Argentinië. De prijs voor deze partij kwam uit op $249,23 per ton (+2,4% ten opzichte van de aankoop van 5 weken eerder).

Oekraïne heeft in de eerste 8 maanden van het graanseizoen zo'n 4 miljoen ton gerst geëxporteerd (670.000 ton minder dan vorig seizoen). Het land exporteerde vooral naar Saoedi-Arabië, China, de Europese Unie, Libië en Turkije. 

Maïsoogst Argentinië verlaagd
De droge omstandigheden in Argentinië hebben ervoor gezorgd dat de maïsoogst in het land opnieuw verlaagd is. De verwachting is dat er dit seizoen 32 miljoen ton (-2 miljoen ton) geoogst gaat worden, vorig jaar was dat nog 39 miljoen ton.

In de periode van 21 tot en met 27 maart 2018 werd 589.463 ton graan uitgevoerd (195.586 ton zachte tarwe en 290.732 ton gerst). In diezelfde periode werd 559.951 ton graan ingevoerd (107.575 ton tarwe en 430.823 ton maïs). De Europese Unie is in seizoen 2017/2018 een netto-exporteur van 5,3 miljoen ton graan (15,7 miljoen ton in dezelfde periode vorig seizoen).De maïsnotering op de Matif in Parijs laat voorzichtig een stijging zien.

Meer grafieken zien? Bezoek de Database.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden