Inside: Granen & Grondstof

Graanprijzen stijgen door laat voorjaar

1 Mei 2018 - Niels van der Boom

Het late voorjaar laat de grondstoffenmarkt in de Verenigde Staten (VS) bewegen. Het zaaiwerk ligt achter op het 5-jarig gemiddelde en vooral de termijncontracten van maïs en tarwe hebben hier baat bij. Ook in Europa bewegen de koersen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) publiceerde 30 april cijfers over de voortgang van het voorjaarswerk. Inmiddels zit 17% van alle korrelmaïs in de grond, terwijl het 5-jarig gemiddelde 27% bedraagt. Vorig jaar zat op dezelfde datum 32% in de grond. In 1 week tijd is wel veel werk verzet, al zijn er ook staten waar niets is gezaaid.

Zaaiwerk vertraagd
Akkerbouwers hebben op het moment de focus op het zaaien van hun maïs. Voor soja is het vroeg genoeg. Ongeveer 5% van het areaal zit in de grond en dat is gemiddeld, maar in de Midwest is iets meer gezaaid. Het zaaien van zomertarwe loopt flink achter; 10% is gezaaid, tegenover een meerjarig gemiddelde van 36%.

De stand van de wintertarwe is door recente regenval licht verbeterd. Het USDA classificeert 33% in een goede tot excellente staat. Vorig jaar stond echter meer dan de helft van alle wintertarwe er goed op (37% is slecht tot zeer slecht, tegenover 13% vorig jaar). De droogte heeft de tarwegewassen in het zuiden van de Midwest blijvend getekend.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De koers van maïs bereikte 30 april een slotkoers die voor het laatst in juni 2016 werd gezien.

Maïsprijs naar nieuwe hoogte
Het meicontract voor maïs sloot 30 april op een niveau van $154,52 per ton ($3,93 per bushel). In de middaguren tikte het contract even de $4,03 per bushel aan, het hoogste niveau sinds augustus 2017. De slotkoers is de hoogste sinds lange tijd; begin juli 2017 lag het prijsniveau 10 cent lager. Voor een prijs boven de $154,52 moeten we terug naar juni 2016.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De tarwenotering in Chicago stijgt. Dit niveau werd voor het laatst eind juli 2017 bereikt.

Ook het contract voor tarwe blijft stijgen. Die sloot maandag 30 april op $188,31 per ton ($5,13 per bushel). Dergelijke prijzen werden half juli 2017 voor het laatst gezien. De stijgende prijzen in de VS zijn ook merkbaar op de termijnmarkt in Parijs. Tarwe sloot 30 april op €168,25 per ton, nipt boven het niveau van begin april. In week 31 van 2017 (eind juli) werd dit niveau voor het laatst bereikt. Maïs sloot op €165,50 en eindigt daarmee zoals de maand begon.

Regen verwacht
Er wordt regen verwacht in de VS, wat de stemming op de Amerikaanse beurs kan temperen. Toch gaat het niet om grote hoeveelheden. Het zaaiseizoen kan prima zonder neerslag, maar voor tarwe is dit goed nieuws. De extreme droogte, die al 6 maanden duurt, kan echter niet meer ongedaan worden. Ook in Rusland en Oekraïne is het droog. Het bespoedigt de werkzaamheden in het land, maar kan de gewasgroei op lange termijn vertragen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden