Inside: Granen & Grondstof

Week 19: extreem weer bespeelt graanprijs

11 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

De hevige regen in Argentinië zorgt ervoor dat de oogstmachines vastlopen in de modder. Dat maakt dat de uiteindelijke sojabonen- en maïsoogst verder gaat tegenvallen. Ook in de Zwarte Zeeregio is sprake van onzekerheid over de condities van de granen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De komende tijd zal duidelijk moeten worden in hoeverre de droogte in deze regio's daadwerkelijk van invloed is op de te verwachten opbrengsten. Volgens analisten leidt de droogte tot een dunnere en ongelijkere opkomst van de gewassen, met name van de zomergranen.

De opleving van de graanprijzen liet op de Matif (Parijs) voor tarwe een hoogtepunt zien van €171,75 per ton en op de CBoT (Chicago) noteerde tarwe $200 per ton. Rusland heeft haar tarwevoorraad dit seizoen, mede door de goedlopende export, behoorlijk zien slinken. Dit had ook te maken met de lage waarde van de roebel, ten opzichte van de dollar en de transportsubsidies. Dit biedt kansen voor andere graanexporterende landen, waardoor de prijzen kunnen stijgen.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De tarwenotering op de Matif in Parijs steeg afgelopen week naar een hoogtepunt.

Overstromingen in Argentinië
Niet alleen het vastlopen van de oogstmachines, maar ook overstromingen worden als reden aangemerkt voor een eventueel tegenvallende oogst in Argentinië. De regen zorgt ervoor dat de sojaoogst in Argentinië mogelijk nog ruim 1 miljoen ton lager uitvalt. De oogst viel al lager uit door eerdere extreme droogte.

Het is opvallend, omdat soja uit het land nu extra gevraagd is. Dat komt doordat China geen, of fors minder, sojabonen uit de Verenigde Staten (VS) importeert door de handelsoorlog. Het zorgde tevens voor historisch hoge sojaprijzen in Brazilië. De handelsoorlog moet bedwongen worden middels gesprekken tussen de VS en China. Echter, omdat deze gesprekken tegenvielen, daalde de prijs vorige week stevig.

Handelsoorlog
De situatie rondom de handelsoorlog is gespannen. China gaat bijvoorbeeld extra subsidies geven op de sojabonenteelt, en minder op de maïsteelt. Dit om telers over te halen sojabonen te telen. Dit toont aan dat het land geen hoge verwachtingen heeft van de gesprekken met de VS.

Ook de inzaai van sojabonen in de VS is een reden tot zorg, die is in de diverse staten namelijk sterk verlaat. Naast de dreiging van de handelsoorlog, zorgde de prijsdaling van sojameel voor een daling van de sojabonenprijs.

Gestopte maïsoogst
Ook de maïsoogst in het land is een halt toegeroepen. De regen zorgt er wel voor dat diverse analisten positieve verwachtingen hebben voor de tarwe, welke over 1 maand gezaaid moet worden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden